Lira turcească - cea mai bună evoluție săptămânală din istorie

Lira turcească - cea mai bună evoluție săptămânală din istorie
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 dec 2021

Lira turcească a crescut cu peste 50% față de dolar în această săptămână, cea mai bună evoluție săptămânală înregistrată vreodată, ca urmarea a intervențiilor pe piață de ordinul miliardelor de dolari ale băncilor de stat din Turcia și a promisiunii că guvernul va acoperi pierderile populației la anumite depozite bancare, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Turcii nu au vândut dolari luni și marți, potrivit datelor oficiale care sugerează că au jucat un rol redus în aprecierea lirei, scrie News.ro.

Susținuți de Orange Fab, românii de la uRADMonitor au construit o rețea de monitorizare a calității aerului ce se bucură de succes în țară și peste hotare CITEȘTE ȘI Susținuți de Orange Fab, românii de la uRADMonitor au construit o rețea de monitorizare a calității aerului ce se bucură de succes în țară și peste hotare

În schimb, intervențiile pe piața valutară au costat banca centrală peste 8 miliarde de dolari în această săptămână, conform calculelor traderilor.

După patru zile fierbinți, lira a coborât vineru cu 3% la 11,8 unități față de dolar.

Moneda a scăzut luni la un minim istoric de 18,4 per dolar, după o deprecieră desfășurată de-a lungul a de luni de zile, provocată de reducerile neortodoxe ale dobânzilor și a temerilor privind producerea unei spirale inflaționiste.

EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani

Luni seara, președintele Tayyip Erdogan a dezvăluit o schemă în care Trezoreria și banca centrală ar rambursa pierderile din depozitele convertite în lire din valute străine, declanșând ce mai mare creștere pe parcursul unei ședințe de tranzacționare de până acum.

Planul anti-dolarizare i-a determinat pe turci să convertească valute în valoare de aproximativ 900 de milioane de dolari în lire, potrivit ministrului de Finanțe Nureddin Nebati. Dar datele de la autoritatea de supraveghere bancară BDDK au arătat că, după acumularea masivă de dolari săptămâna trecută, deponenții individuali turci dețineau marți 163,7 miliarde de dolari în valute - practic neschimbate față de luni și vineri, când totalul a fost de 163,8 miliarde de dolari.

Lira a primit, în schimb, un mare impuls din ceea ce comercianții și economiștii au numit vânzări de dolari de către băncile de stat, susținute de banca centrală.

Numai în primele trei zile ale săptămânii, rezervele valutare nete ale băncii centrale au scăzut cu 8,5 miliarde de dolari, conform calculelor a trei bancheri care au vorbit cu Reuters.

Scăderea a totalizat aproape 18 miliarde de dolari în decembrie, au spus ei.

viewscnt
Afla mai multe despre
lira turcească
dolar