Doar 2,1% din companiile din Ungaria au capital majoritar străin, dar au realizat aproape jumătate din cifra de afaceri globală

Doar 2,1% din companiile din Ungaria au capital majoritar străin, dar au realizat aproape jumătate din cifra de afaceri globală
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 dec 2021

În 2020, în Ungaria 2,1% (13,9 de mii) din companii care au funcționat în Ungaria au fost controlate din străinătate. În pofida numărului mic, companiile străine din Ungaria au realizat aproape jumătate din cifra de afaceri și din valoarea adăugată înregistrate de toate firmele ungare, precum și mai mult de patru zecimi din ponderea formării brute de capital fix (FBCF) în produsul intern brut (PIB). De asemenea, un sfert din angajații ungari au lucrat la filialele controlate din străinătate, arată o analiză realizată de publicația VILÁGGAZDASÁG și citată de Rador.

Performanța companiilor străine din Ungaria este puternic concentrată, atât din punct de vedere al controlului de către țara de proveninență a firmei respective, cât și din punctul de vedere al activității economice: pe de o parte, jumătate din valoarea adăugată este realizată de industria de prelucrare, iar pe de altă parte, cele mai mari companii care asigură mai mult de patru cincimi din producție sunt coordonate doar din zece țări, printre care un rol determinant îl au Germania și Statele Unite, potrivit unui rezumat al Oficiului Central de Statistică din Ungaria.

Urmărește-ne și pe Google News
Biofarm - în topul celor mai importanți jucători din industria farmaceutică locală după patru ani de creștere continuă CITEȘTE ȘI Biofarm - în topul celor mai importanți jucători din industria farmaceutică locală după patru ani de creștere continuă
Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
28 noiembrie - Profit Financial.forum

Pandemia de coronavirus a avut aproape același efect asupra performanței întreprinderilor controlate la nivel național, cât și asupra firmelor controlate la nivel internațional, în schimb în funcție de sectoarele economice există diferențe semnificative.

În 2018, mai mult de un sfert din valoarea adăugată a sectorului corporativ din statele membre ale UE a fost produsă de companiile controlate din străinătate. La valoarea adăugată au contribuit în cea mai mare pondere (67%) firmele din Irlanda. În marea majoritate a țărilor care au aderat la UE în 2004 (Ungaria, Slovacia, România, Cehia, Estonia, Polonia, Letonia și Bulgaria) acest procent depășește 33%.

Companiile cu capital sud-coreean și-au desfășurat activitatea, în primul rând, în industria electronică, în industria anvelopelor și a materialelor plastice, precum și în domeniul echipamentelor energetice. În 2020, 74% din veniturile realizate din vânzări și 81% din valoarea adăugată ale filialelor companiilor sud-coreene au provenit din aceste activități.

Ca urmare a epidemiei, valoarea adăugată produsă de companiile care își desfășoară activitatea în Ungaria, în 2020 abia s-a modificat la prețurile curente, în comparație cu anul precedent. Firmele străine care își desfășoară activitatea în Ungaria au fost controlate în 2020 din 102 țări diferite, 66% dintre proprietari având sediul central într-un stat membru al Uniunii Europene.

Conform indicatorilor de performanță din 2020, în majoritatea sectoarelor economiei naționale, cu excepția transporturilor și depozitării, predominanța statelor membre ale Uniunii Europene a prevalat în rândul companiilor controlate din străinătate. Filialele controlate din statele membre ale UE au beneficiat de 59% din veniturile realizate din vânzări și din valoarea adăugată brută ale companiilor străine, respectiv de 68% din numărul de angajați.

Conform indicatorilor de performanță și de muncă, cea mai mare pondere, de cel puțin 80%, în industria energetică și în sectorul de gospodărire a apelor și a deșeurilor au avut statele membre ale UE, a mai rezutat din datete Oficiului Central de Statistică din Ungaria.

viewscnt
Afla mai multe despre
companii
ungaria