După Heineken, și Carlsberg își anunță retragerea din Rusia. Creștere a acțiunilor

După Heineken, și Carlsberg își anunță retragerea din Rusia. Creștere a acțiunilor
scris 28 mar 2022

Compania daneză Carlsberg, al treilea producător de bere din lume, a decis să părăsească Rusia și să scoată la vânzare activități importante pe care le desfășoară în această țară, din cauza invaziei ruse a Ucrainei, relatează AFP.

”Am luat decizia dificilă și imediată de a viza o vânzare completă a activităților noastre în Rusia, ceea considerăm că este lucrul de făcut în contextul actual. Odată finalizată (vânzarea), nu vom mai fi prezenți în Rusia”, anunță într-un comunicat grupul, arată news.ro.

Gigantul danez - care deține importanta marcă de bere rusească Baltika dn 2000 - face acest anunț la câteva ore după o decizie asemănătoare a concurentului său olandez Heineken.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Piețele au reziliență. Companiile continuă să arate rezultate financiare bune CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Piețele au reziliență. Companiile continuă să arate rezultate financiare bune

Carlsberg - unul dintre principalii producători de bere din lume - și-a suspendat la începutul lui martie producția și vânzările în Rusia și a lansat un audit cu privire la viitorul său în această țară, ale cărui rezultate sunt prezentate luni.

În 2021, grupul a realizat o cifră de afaceri de aproape 870 de milioane de euro în Rusia - reprezentând 13% dintre vânzările sale - și un profit operațional de 90 de milioane de euro, reprezentând 9% din profitul său.

Până la vânzarea activităților ruse, ”menținem un nivel redus de activitate, în vederea realizării veniturilor angajaților și familiilor lor”, precizează Carlsberg.

PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Chiar dacă dobânzile ar crește cu 1%, bursele pot să reziste. Teama principală nu provine din dobânzi CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Chiar dacă dobânzile ar crește cu 1%, bursele pot să reziste. Teama principală nu provine din dobânzi

”Orice profit generat în timpul crizei umanitare urmează să fie donat organizațiilor de ajutor”, anunță CEO-ul grupului, Cees't Hart.

În urma acestui anunț, acțiunile Carlsberg au înregistrat o apreciere de aproape 8% la Bursa de la Copenhaga, către ora 13.00 GMT (15.00, ora României), la 884,60 de coroane acțiunea.

După ce a intrat în acționariat în 2000, Carlsberg a devenit acționarul majoritar al Baltika, în 2008.

Cele 8.400 de locuri de muncă din Rusia reprezintă aproximativ 20% din numărul total al colaboratorilor grupului, care deține, în afară de Carlsberg, mărcile Tuborg, Kronenbourg și 1664.

Sute de întreprinderi și grupuri internaționale au anunțat, în ultimele săptămâni - unele în urma unor presuni - o suspendare a activităților lor în Rusia sau o retragere treptată din această țară, din cauza invaziei ruse a Ucrainei.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
carlsberg
heineken