Economia Rusiei a scăzut cu 0,4% în primul semestru, dar investițiile de capital au crescut cu 7,8%

Economia Rusiei a scăzut cu 0,4% în primul semestru, dar investițiile de capital au crescut cu 7,8%
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 sep 2022

Economia Rusiei a scăzut cu 0,4% în primele șase luni ale anului 2022, față de un an în urmă, dar investițiile de capital, unul dintre principalii factori de creștere economică, au crescut cu 7,8%, arată datele serviciului federal de statistică Rosstat, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Economia rusă, dependentă de exporturi, se scufundă în recesiune, lovită de sancțiunile occidentale ample pentru ceea ce Moscova numește ”o operațiune militară specială” în Ucraina, scrie News.ro.

Cel mai mare furnizor de energie din Austria poate intra în insolvență CITEȘTE ȘI Cel mai mare furnizor de energie din Austria poate intra în insolvență

Dar amploarea contracției nu a fost până acum atât de mare pe cât se credea inițial.

În 2022, economia se va micșora cu mai puțin de 3%, a declarat săptămâna aceasta un oficial guvernamental rus.

Estimarea sa contrastează cu previziunea anterioară a Ministerului Economiei, care avertizase despre o contracție de peste 12% - care ar fi fost cea mai mare scădere a producției economice de la criza de la mijlocul anilor 1990, după prăbușirea Uniunii Sovietice.

Numai în trimestrul al doilea, investițiile de capital au crescut cu 4,1% în termeni anuali, după o creștere de 12,8% în primul trimestru, arată datele Rosstat, sectoarele minier și de producție reprezentând cea mai mare parte a creșterii din prima jumătate a anului.

Datele Rosstat contrazic așteptările multor economiști care au anticipat că economia Rusiei se va prăbuși în acest an sub greutatea sancțiunilor occidentale fără precedent, care au înghețat aproximativ jumătate din rezervele de aur și valută ale Rusiei.

Cu prețurile mai mari la exporturile sale de petrol, care atenuează impactul sancțiunilor occidentale, economia a evitat colapsul, la șase luni după ce Moscova și-a trimis forțele în Ucraina.

Dar dificultățile apar pentru unii ruși. Șomajul oficial s-a situat la un minim record de 3,9% în iulie, au arătat miercuri datele Rosstat, dar salariile reale, care sunt ajustate pentru inflație, s-au micșorat în iunie cu 3,2%, de la an la an.

Meta vrea să implementeze facilități contra cost în produsele sale CITEȘTE ȘI Meta vrea să implementeze facilități contra cost în produsele sale

Datele au mai arătat că vânzările cu amănuntul, indicatorul cererii consumatorilor, au scăzut cu 8,8% în iulie, în termeni anuali, după o scădere de 9,6% în luna precedentă.

Prețurile de consum din Rusia și-au extins declinul pentru a opta săptămână consecutiv, au arătat datele Rosstat, după ce prețurile pentru aproape toate produsele au crescut brusc după 24 februarie.

Scăderea indicelui prețurilor de consum poate deschide ușa pentru mai multe reduceri de dobândă de către banca centrală, necesare pentru a ajuta economia.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
economie