Economia Ungariei s-a contractat

Economia Ungariei s-a contractat
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 feb 2024

Economia maghiară s-a contractat cu 0,8% în 2023 față de 2022, potrivit datelor oficiale ale Institutului de Statistică, citate de publicația HVG. Spre comparație, economia României a crescut anul trecut cu 2%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De remarcat că scăderea economiei Ungariei vine pe fondul blocării de către UE a unei părți însemnate a fondurilor europene din cauza nerespectării valorilor europene. În plus, economieia Ungariei e dominată de companii de stat și de companii deținute de oligarhi grupați în jurul premierului Viktor Orban și al partidului de guvernământ Fidesz.

Stellantis investește peste o sută de milioane de euro în Ungaria CITEȘTE ȘI Stellantis investește peste o sută de milioane de euro în Ungaria

Analiștii care au spus că 2023 este un an pierdut pentru economia maghiară au avut dreptate. Oficiul Central de Statistică tocmai a publicat prima estimare a variației anuale a PIB-ului și pe baza acesteia, anul trecut, performanța economiei maghiare a scăzut cu 0,8 la sută, scrie G4Media.ro.

Din 1994, acesta a fost al patrulea an în care PIB-ul Ungariei a scăzut în comparație cu anul precedent. Precedenții ani cu scădere economică au fost 2009 – anul crizei financiare globale, 2012 – criza europeană și 2020 – anul în care a lovit pandemia Covid.

HVG amintește că în 2022, guvernul Orban estimase pentru 2023 o creștere de 4,1 la sută. Apoi, când bugetul a fost complet rescris la sfârșitul lui decembrie 2022 , guvernul a prognozat doar o creștere de 1,5 la sută.

În comparație cu Ungaria, România are încă salarii mici și regiuni întregi care au rămas în urmă, infrastructură precară și nu a văzut de decenii un spital nou, politici publice precare sau criticabile, suntem pe ultimele locuri la investițiile în Cercetare și pe harta digitalizării. Cu toate acestea, cifrele mari arată o evoluție economică mult mai bună după integrarea în UE. Pe când România a urcat pe scara economică, Ungaria pare să regreseze, în mandatul Orban, dominat de retorică naționalistă, populistă și anti-europeană.

viewscnt
Afla mai multe despre
iungaria
economie