Erdogan amenință să trimită 3,6 milioane de migranți în Europa

Erdogan amenință să trimită 3,6 milioane de migranți în Europa
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 oct 2019

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a amenințat joi să lase să treacă în Europa milioane de refugiați, ca răspuns la critici față de ofensiva turcă în curs în nord-estul Siriei, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”O, Uniune Europeană, retractează. O mai spun o dată, dacă încercați să ne prezentanți operațiunea ca pe o invazie, vom deschide porțile și vă vom trimite 3,6 milioane de refugiați”, a declarat președintele turc într-un discurs, la Ankara, scrie News.ro.

Fluxul migranților din Turcia către Europa s-a oprit considerabil în urma unui acord încheiat în 2016 între Ankara și UE.

Polirom are așteptări mari după acordarea Nobelului pentru Literatură: vânzări triple CITEȘTE ȘI Polirom are așteptări mari după acordarea Nobelului pentru Literatură: vânzări triple

Țările europene au criticat dur operațiunea lansată miercuri de Turcia în nord-estul Siriei împotriva Unităților Protecției Poporului (YPG), o miliție kurdă considerată ”teroristă” de Ankara din cauza legăturilor acestora cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), dar susținute de către occidentali întrucât constituie vârful de lance al luptei împotriva Statului Islamic (SI).

”Voi nu ați fost niciodată sinceri. În prezent ei spun că vor bloca trei miliarde de euro (promise Turciei în cadrul acordului migrației). Ați respectat vreodată vreo promisiune pe care ne-ați făcut-o? Nu”, a subliniat Erdogan.

”Cu ajutorul lui Allah, noi ne vom continua drumul, dar vom deschide porțile” migranților, a amenințat el.

În paralel cu aceste declarații corizive, președintele turc a depus eforturi să dea sigurări cu privire la alt punct de îngrijorare al occidentalilor, cu europenii în frunte, pe teama sorții membrilor SI deținuți în prezent de forțele kurde.

”VOM FACE CEEA CE E NECESAR CU PRIZONIERII SI”

Miercuri, un purtător de cuvânt al lui Erdogan a îndemnat țările europene ”să-și ia înapoi” cetățenii, în pofida faptului că acestea sunt prea puțin dispuse să o facă.

Erdogan s-a arătat joi mai înțelegător. ”Vom face ceea ce e necesar cu prizonierii SI(...). Pe cei care trebuie să rămână în închisoare îi vom menține (în închisoare), iar pe ceilalți îi vom trimite înapoi în țările lor de origine, dacă acestea acceptă”, a spus el.

El a dezmințit că-i vizează pe kurzi în general și a spus că YPG sunt unica țintă a ofensivei.

”Ceea ce încercăm noi să facem este să împiedicăm înființarea unei entități teroriste la frontiera noastră de sud”, a insistat el.

”Foarte rapid, de la Minbej (o localitate siriană situată la 30 de kilometri de frontiera turcă) și până la frontiera irakiană, vom disipa norii sumbri suspendați deasupra poporului sirian de opt ani”, a adăugat el.

ING numește un nou deputy CEO și Head of Wholesale Banking CITEȘTE ȘI ING numește un nou deputy CEO și Head of Wholesale Banking

”109 TERORIȘTI” UCIȘI, ALȚII S-AU PREDAT

Erdogan a mai anunțat că ”109 terorițti” au fost uciși de la începutul ofensivei, intitulate ”Izvorul Păcii” și că alții au fost răniți sau s-au predat.

El a atacat în mod violent Arabia Saudită și Egiptul, principalii rivali regionali ai Turciei, din cauză că au criticat ofensiva în Siria.

”Arabia Saudită să se uite mai întâi în oglindă”, a denunțat el, subiniind că ”zecii de mii de persoane au fost ucise în Yemen” în ofensiva saudită în curs în această țară, din 2015, împotriva rebelilor huthi.

Răspunzând criticilor egiptene, el a apreciat că președintele Abdel Fattah el-Sisi ”n-ar trebui să scoată o vorbă”. ”Tu ești ucigașul democrației în țara ta, un adevărat asasin”, a tunat el.

viewscnt
Afla mai multe despre
recep tayyip erdogan
refugiati
siria