Supraveghetorul industriei nucleare a "picat" un administrator Nuclearelectrica, șef al ALDE Galați, la verificările de securitate nucleară

Supraveghetorul industriei nucleare a "picat" un administrator Nuclearelectrica, șef al ALDE Galați, la verificările de securitate nucleară
scris 10 oct 2019

Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), instituția de supraveghere, reglementare și control a sectorului,  a respins acordarea avizului de securitate nucleară unuia dintre membrii neexecutivi ai Consiliului de Administrație al operatorului centralei de la Cernavodă, compania de stat Nuclearelectrica (SNN), astfel încât contractul de mandat al acestuia a încetat.

ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI

"(...) CNCAN a notificat SNN că domnul Cristian Dima, membru al Consiliului de Administrație, nu a obținut avizul CNCAN. În conformitate cu prevederile Contractului de Mandat încheiat cu administratorii neexecutivi ai companiei, în baza art. 13.1, litera k), respectiv: “în cazul în care Administratorul nu trece în termen de 12 luni de la data începerii mandatului de verificările CNCAN prevăzute de Normele NSN 23, contractul va înceta la momentul la care CNCAN/Administratorul va înștiința SNN cu privire la faptul că Administratorul nu a trecut de verificările CNCAN prevăzute de NSN 23 și în acest caz SNN nu va datora Administratorului daune pentru acest caz de încetare”, Contractul de Mandat al domnului Cristian Dima a încetat de la data primirii notificării CNCAN, respectiv 09.10.2019", a transmis Nuclearelectrica.

Este vorba despre Norma de securitate nucleară privind pregătirea, calificarea și autorizarea personalului organizațiilor care exploatează instalații nucleare, NSN 23. Potrivit Normei, verificările efectuate în vederea acordării avizului CNCAN personalului de conducere al deținătorilor de autorizații de exploatare de instalații nucleare includ și mai multe zeci de întrebări de natură legislativă, tehnică și managerială cu privire la activitatea nucleară, menite să testeze cunoștințele, abilitățile și atitudinea acestora.

Supraveghetorul industriei nucleare a

Olga Tokarczuk și Peter Handke au fost desemnați laureații premiului Nobel pentru Literatură pe 2018 și 2019 CITEȘTE ȘI Olga Tokarczuk și Peter Handke au fost desemnați laureații premiului Nobel pentru Literatură pe 2018 și 2019

Cristian Dima fusese numit administrator al Nuclearelectrica în decembrie 2017. El este președintele organizației Galați a ALDE. Anterior postului de la SNN, Dima a fost secretar de stat la Ministerul Mediului de Afaceri, consilier local la Galați, consilier al ministrului Mediului pe probleme de acvacultură și membru în Consiliul de Administrație al Spitalului de Ginecologie "Buna Vestire" din Galați. În plus, a înființat și condus mai multe IFN-uri, precum și o casă de schimb valutar.

Dima are studii universitare de economie (finanțe-contabilitate) și este și doctor al Academiei de Studii Economice a Republicii Moldova.

Președintele CNCAN este Rodin Traicu, membru în Consiliul Național al PSD și fost deputat al partidului, de asemenea fost secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, responsabil cu coordonarea sectoarelor energetic, resurse minerale și industrie de apărare. Traicu este inginer și doctor în inginerie energetică și a condus timp de 12 ani Regia Autonomă pentru Activități Nucleare (RAAN), în prezent în faliment. 

Nuclearelectrica este controlată majoritar de stat, prin Ministerul Energiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
nuclearelectrica consiliul de administratie
numiri politice consilii de administratie companii de stat
alde administratori companii de stat
psd cncan rodin traicu
test securitate nucleara
norme securitate nucleare
aviz cncan