Fondul suveran al Rusiei va renunța la toate activele în dolari

Fondul suveran al Rusiei va renunța la toate activele în dolari
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 iun 2021

Fondul suveran al Rusiei își va vinde toate activele în dolari americani pentru a majora ponderea deținerilor în euro, yuani și aur, a declarat ministrul rus al Finanțelor, Anton Siluanov, adăugând că aceste modificări ar urma să aibă loc pe parcursul următoarelor săptămâni, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Rusia și-a redus treptat deținerile în dolari, după ce Occidentul a introdus sancțiuni Moscovei pentru anexarea peninsulei Crimeea în 2014, și de asemenea încearcă să se decupleze parțial de la sistemul financiar occidental, scrie Agerpres.

Grupul Tinmar și-a propus susținerea în continuare a invesțiilor în sectorul energiei regenerabile, atât prin achiziția de parcuri funcționale cât și prin dezvoltarea unor noi proiecte CITEȘTE ȘI Grupul Tinmar și-a propus susținerea în continuare a invesțiilor în sectorul energiei regenerabile, atât prin achiziția de parcuri funcționale cât și prin dezvoltarea unor noi proiecte

"La fel ca și în cazul Băncii Centrale, am decis să reducem investițiile în active denominate în dolari ale fondului suveran", a spus Anton Siluanov, cu ocazia forumului economic de la Sankt Petersburg (SPIEF). Oficialul citat a precizat că, după ce vor fi operate aceste modificări, fondul suveran al Rusiei va deține 40% din active în euro, 30% în yuani și 20% în aur. De asemenea, activele în yeni japonezi și lire sterline vor avea o pondere de 5% fiecare.

Analiști de la ING au calculat că aceste modificări vor presupune vânzarea a aproximativ 40 de miliarde de dolari în schimbul achiziționării de aur, yuani și euro.

Fondul suveran al Rusiei (National Wealth Fund -NWF) este fondul unde se acumulează veniturile din exporturile de petrol ale Rusiei. Conceput inițial ca un fond care să sprijine sistemul public de pensii, fondul suveran al Rusiei avea la 1 mai anul curent active în valoare de 185,9 miliarde dolari. Acest fond face parte din rezervele de aur și valută ale Rusiei, care la finele lunii mai se situau la 600,9 miliarde de dolari.

Decizia de a renunța la activele în dolari în cazul fondului suveran nu va afecta cursul de schimb al rublei, a subliniat prim-vicepremierul rus, Andrei Belousov.

Prima zi din iulie vine cu noi schimbări pe piața energiei electrice. Asigură-ți un preț fix avantajos pentru anul contractual următor CITEȘTE ȘI Prima zi din iulie vine cu noi schimbări pe piața energiei electrice. Asigură-ți un preț fix avantajos pentru anul contractual următor

Cu toate acestea, analistul Tim Ash de la BlueBay Asset Management a apreciat că efectul acestei dedolarizări va depinde de opțiunea aleasă de Banca Centrală a Rusiei, care ar putea să înlocuiască dolarii cu euro sau alte valute pentru fondul suveran sau să își modifice structura propriei sale rezerve valutare. De asemenea, Tim Ash a apreciat că este vorba de o decizie cu caracter politic menită să trimită un semnal înaintea reuniunii dintre presedintele Rusiei, Vladimir Putin și omologul său american Joe Biden.

Banca Centrală a Rusiei a început să își reducă deținerile de obligațiuni emise de Trezoreria SUA încă din 2018 iar în 2020 a redus ponderea ocupată de dolarul american în rezervele sale de aur și valută până la 21,1%,de la 24,5% în urmă cu un an. 

viewscnt
Afla mai multe despre
dolari
rusia