Măsură adoptată de Guvern pentru artiști: Vor primi o indemnizație lunară subvenționată de la buget

Măsură adoptată de Guvern pentru artiști: Vor primi o indemnizație lunară subvenționată de la buget
scris 3 iun 2021

Având în vedere că a impus în continuare limitări funcționale privind organizarea evenimentelor cu public, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență, prezentată anterior de Profit.ro, prin care prevede acordarea unei indemnizații lunare brute de 2.253 lei, reprezentând 41,5% din câștigul salarial mediu brut pe țară, artiștilor care au avut încheiate contracte de drepturi de autor sau drepturi conexe și au beneficiat până acum de indemnizația de șomaj tehnic.

De ce este important: Asociația română a organizatorilor de concerte și evenimente culturale (AROC) susține, după ce au avut loc manifestări religioase și sportive cu participarea a mii de oameni, că autoritățile din România aplică dublul standard, deoarece sectorul cultural are parte în continuare de un regulament strict, dificil de implementat, ambiguu și care nu asigură predictibilitatea.

De asemenea, important: Indemnizația de șomaj tehnic, acordată și persoanelor care au avut încheiate înainte de instituirea stării de urgență, contracte de drepturi de autor și drepturi conexe, va mai fi alocată doar până la 30 iunie 2021, conform deciziei Guvernului.

LISTA Servicii digitale pentru populație și firme promise de Guvern în următorii 2 ani - de la certificat de naștere și buletin, pensionare, declarații pe firmă, până la înmatricularea unui automobil CITEȘTE ȘI LISTA Servicii digitale pentru populație și firme promise de Guvern în următorii 2 ani - de la certificat de naștere și buletin, pensionare, declarații pe firmă, până la înmatricularea unui automobil

În acest context, Executivul recunoaște că: ”Pentru anumite categorii de persoane active economic, cum ar fi artiștii, deși domeniile de activitate nu mai sunt supuse restricțiilor severe, sunt impuse limitări funcționale ce țin de măsurile de protecție sanitară sau de numărul de participanți la evenimente culturale, în aceste condiții aceste categorii de persoane active economic nu vor putea realiza venituri suficiente pentru satisfacerea nevoilor zilnice de trai proprii și ale membrilor familiilor”. 

Prin urmare, ordonanță de urgență adoptată prevede extinderea acordării indemnizației de 41,5% din câștigul salarial mediu brut, prevăzute pentru anumiți profesioniști în programul Kurzarbeit, și persoanelor care au avut încheiate, înainte de instituirea stării de urgență, contracte de drepturi de autor și drepturi conexe și care au beneficiat de indemnizația de șomaj tehnic.

Eșec al puterii în Senat - PSD se răzgândește și se opune introducerii semnăturii electronice în contractele de muncă: ”Nu e momentul acum!” CITEȘTE ȘI Eșec al puterii în Senat - PSD se răzgândește și se opune introducerii semnăturii electronice în contractele de muncă: ”Nu e momentul acum!”

Programul Kurzarbeit prevede că în cazul reducerii timpului de muncă, ca urmare a instituirii stării de urgență/alertă/asediu, profesioniștii, astfel cum sunt reglementați de art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, precum și persoanele care au încheiate convenții individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației, republicată, cu modificările ulterioare, beneficiază, la cerere, în baza declarației pe propria răspundere, de o indemnizație lunară de 41,5% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020, cu modificările și completările ulterioare. 

Guvernul arată că astfel și artiștii ”vor putea beneficia de o formă de sprijin în condițiile reluării activităților din domeniile de activitate respective, însă cu limitările prevăzute de actele normative prin care se stabilesc regulile de desfășurare a acestora”.

Ca și în cazul celorlați profesioniști, indemnizația se va acorda numai în cazul reducerii timpului de muncă, conform procedurii în vigoare.

EXCLUSIV Guvernul pregătește o măsură de susținere a unor afaceri pe timpul verii. Va sprijini angajarea lucrătorilor sezonieri cu 41,5% din salariu CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul pregătește o măsură de susținere a unor afaceri pe timpul verii. Va sprijini angajarea lucrătorilor sezonieri cu 41,5% din salariu

Potrivit calculelor Guvernului, măsura s-ar aplica pentru aproximativ 5.500 persoane și familiile acestora, iar la o sumă medie acordată/lună de 2.253 lei brut, efortul bugetar lunar ar fi de 12,39 milioanei lei.

Guvernul a calculat sumele necesare pentru o perioadă de 6 luni, deci pentru a doua jumătate a anului în curs, iar impactul bugetar estimat este de aproape 74,35 milioane lei, dar peste 30,85 milioane lei se vor întoarce la bugetul de stat prin plata impozitelor (4,83 milioane lei) și contribuțiilor de asigurări sociale (26 milioane lei).

viewscnt
Afla mai multe despre
artisti
indemnizatie
salariu mediu
guvern
buget
kurzarbeit
restrictii