FOTO Boris Johnson se întoarce la Kiev într-o vizită surpriză. Detestat în UK; popular în Ucraina

FOTO Boris Johnson se întoarce la Kiev într-o vizită surpriză. Detestat în UK; popular în Ucraina

Foto: president.gov.ua via news.ro.

scris 22 ian 2023

Fostul premier britanic Boris Johnson a revenit la Kiev într-o vizită surpriză, întâlnindu-se cu președintele Volodimir Zelenski și promițând că Marea Britanie "va rămâne alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie", relatează Reuters și The Guardian.

Boris Johnson, care a plecat din fruntea guvernului britanic în septembrie, în urma unei serii de scandaluri, era prim-ministru atunci când Rusia a invadat Ucraina, în februarie anul trecut, și a încercat să poziționeze Londra ca aliat de top al Kievului în Occident, arată news.ro.

Austria înregistrează o scădere bruscă a cererilor de azil. Și \ CITEȘTE ȘI Austria înregistrează o scădere bruscă a cererilor de azil. Și "vinovată" nu este România

El a venit de mai multe ori la Kiev și și-a anunțat susținerea, fiind primul lider din G7 care a vizitat Ucraina, în aprilie 2022.

"BORIS JOHNSONIUK" - DETESTAT ÎN UK, POPULAR ÎN UCRAINA

Pe măsură ce la Londra era implicat în tot mai multe scandaluri, Boris Johnson câștiga o popularitate tot mai largă în Ucraina, unde i se spune, în mod afectuos, "Boris Johnsoniuk". Cafenelele din Kiev i-au dat numele unor prăjituri și au fost realizate lucrări de artă stradală folosind imaginea sa.

Johnson, care acum se confruntă la Londra cu întrebări legate de afacerile sale financiare, a primit săptămâna trecută, la Davos, o medalie onorifică, de "Cetățean de onoare al Kievului", din partea primarului capitalei ucrainene, Vitali Kliciko.

Fenomenul Debrecen - Cum a atras un oraș din Ungaria investiții de peste 10 miliarde euro CITEȘTE ȘI Fenomenul Debrecen - Cum a atras un oraș din Ungaria investiții de peste 10 miliarde euro

Duminică, Johnson a mers Borodianka și Bucea, suburbiile capitalei ucrainene care au devenit simbol al atrocităților ruse comise în prima fază a războiului.

"Pot să vă spun că Marea Britanie va fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie", i-a spus Johnson primarului din Bucea. "Veți învinge și îi veți scoate pe toți rușii din țară, dar noi vom fi aici pe termen lung. Și vom dori, de asemenea, să vă ajutăm să reconstruiți", l-a asigurat pe edil fostul premier britanic.

Săptămâna trecută, Marea Britanie a declarat că va furniza Ucrainei 14 tancuri Challenger 2 și alte arme grele, fiind primul stat occidental care a anunțat un astfel de ajutor militar.

La Bucea, Boris Johnson a făcut selfie-uri cu locuitorii și a depus flori în semn de omagiu pentru victimele războiului. A vizitat o biserică pentru a vedea o expoziție și i-a dat preotului un autograf pe ediția ucraineană a cărții sale despre Winston Churchill.

FOTO În prima zi din an, președintele Bulgariei s-a dus la Viena să discute cu cancelarul Austriei despre Scchengen CITEȘTE ȘI FOTO În prima zi din an, președintele Bulgariei s-a dus la Viena să discute cu cancelarul Austriei despre Scchengen

În Borodianka, Johnson s-a plimbat pe străzile de lângă blocurile aflate în ruină. Guvernatorul regional al Kievului, Oleksi Kuleba, care l-a însoțit, a declarat că 162 de locuitori au fost uciși în timpul ocupației rusești a orașului, care a durat o lună, anul trecut. Kuleba a spus că aproximativ 60% dintre locuitori s-au întors de atunci.

ZELENSKI I-A SPUS LUI JOHNSON CĂ UCRAINA VREA ÎN NATO

La Kiev, fostul premier britanic a fost întâmpinat personal de președintele Volodimir Zelenski și de o serie de alți înalți oficiali, inclusiv ministrul de externe și șeful biroului președintelui, care l-au așteptat în afara clădirii prezidențiale. Apoi, Boris Johnson a purtat convorbiri tete-a-tete cu liderul ucrainean.

Potrivit unui comunicat al Președinției ucrainene, cei doi au discutat despre pregătirea unui "summit al păcii" menit să pună în aplicare formula de pace pe care Volodimir Zelenski a prezentat-o liderilor G20 anul trecut. "Unul dintre punctele formulei de pace este reprezentat de garanțiile de securitate pentru Ucraina", a precizat șeful statului ucrainean. "Sunt convins că cea mai bună garanție pentru noi ar fi aderarea la NATO. Este important să promovăm în mod activ ideea ca țara noastră să devină membră a Alianței", a subliniat Volodimir Zelenski în convorbirea cu fostul premier britanic.

PREMIERUL RISHI SUNAK ESTE "DE ACORD" CU VIZITA LUI BORIS JOHNSON

Pe de altă parte, Boris Johnson, care spune că a venit la Kiev la invitația președintelui Volodimir Zelenski, a respins sugestiile potrivit cărora activitatea sa în Ucraina ar putea fi văzută ca o subminare a poziției premierului britanic în funcție, Rishi Sunak. Nici acesta din urmă nu a părut deranjat, cel puțin la nivel oficial. Rishi Sunak este "de acord" cu vizita lui Boris Johnson în Ucraina, a transmis Downing Street.

VIDEO Ucraina se compară cu Bruce Willis CITEȘTE ȘI VIDEO Ucraina se compară cu Bruce Willis

Secretarul de presă al prim-ministrului în exercițiu a declarat că acesta "sprijină întotdeauna toți colegii care arată că Marea Britanie sprijină Ucraina și va continua să îi sprijine pe ucraineni".

În orice caz, gazdele ucrainene par să fi fost încântate de vizita fostului premier britanic. "Prieteni ca acesta valorează mai mult decât o escadrilă de tancuri", a scris pe Twitter Ministerul ucrainean al Apărării.

viewscnt
Afla mai multe despre
boris
ucraina