Fugarul condamnat Ilan Șor le propune un troc autorităților de la Chișinău. Oligarhul se află în Israel

Fugarul condamnat Ilan Șor le propune un troc autorităților de la Chișinău. Oligarhul se află în Israel

Foto: NewsMaker

Profit.ro
Profit.ro
scris 21 dec 2023

Oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul fraudei bancare masive din Republica Moldova, cere să participe la audierile publice legate de procesul recuperării banilor furați în 2014, pe care Parlamentul de la Chișinău urmează să le desfășoare în perioada 21-28 decembrie. Șor, cercetat inclusiv pentru finanțarea ilegală a partidelor politice din Moldova, susține că este gata să încheie un acord cu autoritățile - să își vândă datoria de stat care ar valora 5,2 miliarde de lei, iar în schimb, Procuratura să renunțe la acuzațiile împotriva sa, scrie NewsMaker.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

„Eu cer prezența mea la audierile din Parlament, am ce să spun atât autorităților, cât și publicului și pot răspunde la orice întrebare. Sunt gata în termen de 7 zile să răscumpăr împrumuturile cu semnarea unui acord tripartit cu Procuratura, Ministerul de Finanțe și cu mine personal. Rezultatul – Ministerul Finanțelor primește 5,2 miliarde de lei, Procuratura renunță la acuzațiile împotriva mea în lipsa prejudiciului. (…) Am multe de spus. Sunteți gata să mă ascultați?”, a scris Ilan Șor pe rețelele sociale, scrie NewsMaker, conform News.ro.

FOTO Autostrada Litoralului a primit ultimul aviz. Cum va arăta CITEȘTE ȘI FOTO Autostrada Litoralului a primit ultimul aviz. Cum va arăta

Politicianul, care în prezent se află în Israel, susține că a trimis o scrisoare oficială președintelui Parlamentului, Igor Grosu.

Președintele Comisiei pentru economie, buget și finanțe din Parlamentul moldovean, Radu Marian, a anunțat săptămâna trecută că Parlamentul va organiza audieri publice pe tema recuperării banilor furați în frauda bancară din 2014, dosar în care oligarhul fugar Ilan Șor este condamnat. Discuțiile ar urma să aibă loc în această săptămână, preciza parlamentarul.

Curtea de Apel de la Chișinău l-a condamnat pe Ilan Șor la 15 ani de închisoare în dosarul fraudei bancare și i-a pus sechestru pe bunuri în valoare de peste 5 miliarde de lei. Decizia a fost pronunțată în data de 13 aprilie anul acesta. Ilan Șor a acuzat magistrații că ar fi acționat la comenzi politice și a susținut că decizia Curții de Apel „îl lasă rece și că nu are de gând să se conformeze acesteia”.

Ilan Șor a fugit din Republica Moldova în vara anului 2019, odată cu fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc, și, potrivit unor rapoarte neconfirmate, locuiește de atunci în Israel. Potrivit unor investigații jurnalistice, în Israel oligarhul ar trăi în lux și opulență. De acolo, potrivit oamenilor legii, el ar continua să se implice în politica de la Chișinău, inițial prin intermediul partidului său care îi purta numele, declarat neconstituțional între timp, iar ulterior – prin intermediul formațiunilor politice afiliate lui.

Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc se află în lista persoanelor sancționate de guvernele american și britanic. La fel, Șor figurează pe listele de sancțiuni impuse de Canada și UE, pentru legături cu Kremlinul și tentative de destabilizare a Moldovei.

viewscnt
Afla mai multe despre
ilan șor
israel