Rusia vrea să privatizeze aproximativ 30 de companii de stat

Rusia vrea să privatizeze aproximativ 30 de companii de stat
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 dec 2023

Statul rus și-ar putea reduce participațiile deținute la unele companii mari, însă va menține o participație majoritară, pe listă aflându-se aproximativ 30 de firme pentru o posibilă privatizare, a anunțat joi ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

În contextul sancțiunilor occidentale, Moscova caută metode de a spori investițiile private interne, de a crește eficiența economică și, în cele din urmă, de a majora veniturile la buget pentru a finanța cheltuielile ridicate ale războiului din Ucraina, scrie Agerpres.

SUA denunță Ungaria după adoptarea legii suveranității CITEȘTE ȘI SUA denunță Ungaria după adoptarea legii suveranității

„Ministerul a făcut Guvernului aceste propuneri privind companiile mari în care participația statului depășește 50% și a propus reducerea participației fără a pierde participația majoritară”, a declarat Siluanov, într-un interviu acordat postului Russia 24.

„Am putea obține astfel zeci, sute de miliarde de ruble. Există aproximativ 30 de companii mari unde este posibil să luăm în considerare reducerea participației statului și înlocuirea cu investitori privați. Lista este la Guvern și încă este analizată”, a adăugat ministrul rus de Finanțe.

Deocamdat, nu se știe care firme se află pe listă.

FOTO Autostrada Litoralului a primit ultimul aviz. Cum va arăta CITEȘTE ȘI FOTO Autostrada Litoralului a primit ultimul aviz. Cum va arăta

Statul deține integral multe companii, iar Siluanov susține că prezența investitorilor privați va reduce costurile și va stimula firmele să fie mai profitabile.

Ideea privatizării a fost promovată de Andrei Kostin, șeful băncii de stat VTB, al doilea mare creditor din Rusia. Acesta a explicat că sancțiunile occidentale au afectat elemente ale economiei rusești care au avut nevoie de 30 de ani pentru a fi construite și este necesară crearea unui nou model de creștere prin privatizări, relocarea fondurilor bugetare și majorarea datoriei statului.

Printre firmele care ar putea fi privatizate, în opinia lui Kostin, se află Transneft (operatorul rețelei de conducte), Russian Railways, Russian Post și conglomeratul industrial de stat Rostec.

În noiembrie, Guvernul a injectat 162 miliarde de ruble în căile ferate.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
companii