Gazprom nu-și va reduce livrările de gaze către Republica Moldova, dar își rezervă dreptul s-o facă

Gazprom nu-și va reduce livrările de gaze către Republica Moldova, dar își rezervă dreptul s-o facă
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 nov 2022

Consorțiul rus de gaze Gazprom, care amenințase că va reduce tranzitul de gaze prin Ucraina de la începutul acestei săptămâni, a anunțat luni că va menține totuși volumele pompate către Republica Moldova după ce societatea de gaze Moldovagaz a normalizat plățile pentru luna noiembrie, relatează EFE, Reuters, Newsmaker.md și Deschide.md.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, gigantul energetic rus Gazprom a decis să nu-și reducă livrările de gaze către Republica Moldova, dar a precizat luni, într-un comunicat, că își rezervă dreptul de a reduce sau de a întrerupe livrările în cazul în care Chișinăul nu va efectua plățile convenite pentru livrările de gaze, scrie Agerpres.

Germania amână până în decembrie introducerea taxei pe profiturile excesive ale producătorilor de electricitate CITEȘTE ȘI Germania amână până în decembrie introducerea taxei pe profiturile excesive ale producătorilor de electricitate

Concernul rus atrage atenția "asupra încălcării regulate de către partea moldoveană a obligațiilor contractuale în materie de plată pentru livrările de gaze rusești", se menționează în comunicatul citat de Newsmaker.md.

"Gazprom își rezervă dreptul de a reduce sau de a opri complet furnizarea de gaze în cazul încălcării plăților", se menționează în document.

De cealaltă parte, Moldovagaz declară ca a transferat către Gazprom partea restantă a plății pentru gazele naturale furnizate pentru prima jumătate a lunii noiembrie 2022 (avans), în valoare de 21,41 milioane dolari.

La 22 noiembrie, Gazprom a acuzat Ucraina că ar înmagazina anumite volume de gaze naturale destinate Republicii Moldova. Potrivit unui comunicat de presă al concernului rus, volumul gazelor naturale destinate Republicii Moldova, care intră în Ucraina, este mult mai mare, decât cel transmis într-un final consumatorilor moldoveni. Totodată, compania rusă anunța că va reduce și mai mult livrările de gaze către Republica Moldova începând din 28 noiembrie a.c..

"Fondurile pentru gazele depozitate pe teritoriul Ucrainei, destinate consumatorilor din Republica Moldova, au fost primite de Gazprom, astfel că s-a decis să nu fie redus fluxul de gaze spre punctul Sudja pentru tranzit în Republica Moldova", se arată în comunicatul Gazprom, citat de Newsmaker.md.

În același timp, Ucraina a negat că ar fi reținut volume din gazele rusești destinate Republicii Moldova, potrivit Reuters.

Într-o reacție, compania ucraineană de gaze Naftogaz Ucraina a denunțat "minciunile" Gazprom, potrivit cărora ucrainenii ar fura din gazele destinate Republicii Moldova, notează Deschide.md. Potrivit companiei ucrainene, "toate gazele naturale care au fost primite la punctul de intrare din Rusia 'Sudja' pentru a fi transportate în continuare către consumatorii moldoveni au fost transferate integral la punctele de ieșire din Ucraina în Moldova Alexeevka și Grebenniki", conform Deschide.md.

Moldovagaz a precizat la rândul său că operatorii rețelelor de transport din Ucraina și Republica Moldova au asigurat întotdeauna predarea corectă a volumelor de gaze naturale indicate în documente.

Vicepremierul moldovean Andrei Spînu, ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale, a explicat că volumele de gaze la care se referă Gazprom sunt de fapt economiile și rezervele Republicii Moldova stocate în depozitele din Ucraina, conform Newsmaker.md.

viewscnt
Afla mai multe despre
gazprom
gaze