„Google-ul Rusiei” este preluat din mâinile occidentalilor de investitori ruși: Discount obligatoriu de cel puțin 50% față de valoarea corectă

„Google-ul Rusiei” este preluat din mâinile occidentalilor de investitori ruși: Discount obligatoriu de cel puțin 50% față de valoarea corectă
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 feb 2024

Compania de tehnologie Yandex NV, listată pe Nasdaq, a anunțat că a acceptat un acord de 475 de miliarde de ruble (5,21 miliarde de dolari) în numerar și acțiuni pentru vânzarea activelor sale din Rusia către un consorțiu de investitori ruși, inclusiv un fond deținut de compania petrolieră Lukoil, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Supranumită „Google-ul rusesc", firma de tehnologie Yandex a dezvoltat servicii online de top, inclusiv de căutare, publicitate și ride-hailing, și a fost una dintre puținele companii rusești care aveau potențialul de a deveni o afacere globală până când Moscova a invadat Ucraina, scrie Hotnews.ro.

SUA: Datoria publică este \ CITEȘTE ȘI SUA: Datoria publică este "nesustenabilă", spune președintele Fed

În urma tranzacției, cel mai mare jucător de tehnologie din țară ar urma să treacă în întregime în proprietatea rușilor, cimentând plecarea Yandex din cercurile tehnologice occidentale pe care le curta cândva.

„Discount obligatoriu de cel puțin 50% față de valoarea corectă"

Yandex și Kremlinul au purtat negocieri timp de aproximativ 18 luni pentru a încerca să desprindă afacerile din Rusia ale Yandex de compania mamă olandeză, Yandex NV.

Prețul de vânzare reflectă „un discount obligatoriu de cel puțin 50% față de valoarea corectă", a precizat Yandex NV. Guvernul rus trebuie să aprobe tranzacțiile care implică vânzări de active străine și cere un discount de cel puțin 50%.

Pentru tranzacție, capitalizarea de piață a Yandex a fost calculată la 10,2 miliarde de dolari, pe baza unei medii ponderate pe trei luni pentru acțiunile Yandex la Bursa din Moscova. La sfârșitul anului 2021, înainte de invazia rusă, capitalizarea de piață a Yandex era de aproape 30 de miliarde de dolari.

Circa 88% din acțiunile Yandex sunt în prezent free-float, printre acționarii săi numărându-se numeroase fonduri occidentale.

Yandex NV a informat că tranzacția va consta într-un echivalent în numerar de cel puțin 230 de miliarde de ruble și până la aproximativ 176 de milioane de acțiuni Yandex NV de clasă A.

„Contravaloarea în numerar va fi plătită în yuani chinezi (CNH) în afara Rusiei", a precizat Yandex NV într-un comunicat.

Parcul Plumbuita, cel mai mare din Sectorul 2, se reîntregește. Primăria a cumpărat cu 4,3 milioane de euro, de la moștenitori, patru hectare retrocedate în 2014 CITEȘTE ȘI Parcul Plumbuita, cel mai mare din Sectorul 2, se reîntregește. Primăria a cumpărat cu 4,3 milioane de euro, de la moștenitori, patru hectare retrocedate în 2014

Yandex este preluat din mâinile occidentalilor de investitori ruși

Cumpărătorul, Consortium.First, este un fond de investiții nou înființat, gestionat de administratorul fiduciar Solid Management. Consorțiul a fost condus de membri ai echipei de conducere a Yandex din Rusia și a fost susținut de patru investitori financiari, inclusiv Argonaut, un fond de investiții deținut de Lukoil.

Printre cumpărători mai sunt alte trei companii - Infinity Management, IT.Elaboration și Meridian-Servis - deținute de Alexander Chachava, Pavel Prass și, respectiv, Alexander Ryazanov, a transmis Yandex NV.

Yandex NV a precizat că niciun membru al consorțiului nu se află sub incidența unor sancțiuni americane, europene, britanice sau elvețiene. Această cerință a exclus mulți alți potențiali cumpărători ruși, au declarat anterior surse pentru Reuters.

Vânzarea, odată ce va primi aprobarea autorităților de reglementare și a acționarilor, urmează să fie finalizată în două etape, prima dintre ele fiind prevăzută să se încheie în prima jumătate a anului 2024, iar a doua etapă va veni în termen de șapte săptămâni.

viewscnt
Afla mai multe despre
yandex
rusia
lukoil