Grecia a arestat un petrolier rusesc în cadrul sancțiunilor UE împotriva Moscovei

Grecia a arestat un petrolier rusesc în cadrul sancțiunilor UE împotriva Moscovei
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 apr 2022

Paza de coastă din Grecia a anunțat că a arestat un petrolier rusesc în largul insulei Evia, în cadrul sancțiunilor aplicate Rusiei de Uniunea Europeană, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Luna aceasta, ca reacție la invazia rusă în Ucraina, UE a interzis accesul navelor rusești în porturile europene, cu câteva excepții, scrie Agerpres.

EXCLUSIV Andrei Pitiș, fost acționar Vector Watch și Clever Taxi, investește în produsul dezvoltat de doi studenți, foști componenți ai unei echipe de robotică, care va automatiza procesele de dezvoltare a proiectelor software CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Andrei Pitiș, fost acționar Vector Watch și Clever Taxi, investește în produsul dezvoltat de doi studenți, foști componenți ai unei echipe de robotică, care va automatiza procesele de dezvoltare a proiectelor software

Petrolierul de 115.500 tdw Pegas, sub pavilion rusesc, cu un echipaj de 19 ruși, a fost reținut lângă Karystos, pe coasta de sud a insulei Evia, vecină cu partea continentală a Greciei. Nu este clar cui îi este închiriat petrolierul deținut de compania rusă Transmorflot.

Pegas, redenumit Lana luna trecută, raportase o problemă la motoare și se îndrepta spre peninsula greacă Peloponez pentru descărcarea țițeiului în alt petrolier, însă condițiile meteo dificile au impus ancorarea în largul portului Karystos, arată Athens News Agency, preluată de Reuters.

Un reprezentant al pazei de coastă a precizat că încărcătura navei nu a fost confiscată.

Grupul american de promovare United Against Nuclear Iran (Uniți împotriva Iranului nuclear, UANI), care monitorizează cu ajutorul navelor și al sateliților traficul petrolier legat de regimul de la Teheran, afirmă că Pegas a încărcat circa 700.000 de barili de țiței din insula iraniană Sirri, în 19 august anul trecut. Ulterior, petrolierul a încercat să descarce într-un port din Turcia, apoi s-a îndreptat către Grecia.

Ambasada rusă la Atena a comunicat pe Twitter că are în atenție cazul și este în contact cu autoritățile elene.

Un oficial din ministerul grec al transportului maritim a confirmat că arestarea a avut loc conform sancțiunilor UE. 

viewscnt
Afla mai multe despre
grecia
petrolier
rusia