Grecia: Amendă de 20.000 de euro pentru localurile fără muzică grecească. Indignare la hotelieri și ridiculizare pe internet

Grecia: Amendă de 20.000 de euro pentru localurile fără muzică grecească. Indignare la hotelieri și ridiculizare pe internet
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 mar 2024

Ministerul Culturii din Grecia va amenda proprietarii de localuri cu 20.000 de euro dacă acestea nu difuzează 45% muzică grecească. Ministrul Culturii, Lina Mendoni, a introdus un proiect de lege care prevede o amendă de până la 20.000 de euro dacă nu se difuzează 45% muzică grecească în sistemul de sonorizare al unităților, în locuri publice precum aeroporturi, gări, centre comerciale, scrie BNR.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Profit News TV - Maraton Fonduri Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC.
11 iunie - Medika TV - Maraton Sănătatea Aparatului Urinar
12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Federația pan-elenă a hotelierilor a reacționat cu o declarație tăioasă, afirmând că această politică duce țara cu mulți ani înapoi și folosește metode totalitare, arată G4Media.

Detalii despre acordul de pace negociat de Ucraina cu Rusia CITEȘTE ȘI Detalii despre acordul de pace negociat de Ucraina cu Rusia

„Proiectul de lege al Ministerului Culturii oferă stimulente suplimentare pentru ca melodiile în limba greacă să se audă mai mult. De asemenea, proiectul de lege îi va sprijini pe creatorii greci de muzică”, a declarat ministrul Lina Mendoni într-un interviu pentru Skai FM, scrie Greek Reporter.

„Într-un mediu globalizat, muzica în limba engleză a fost aproape impusă. Răspândirea muzicii în limba greacă este limitată. Noi, în calitate de Minister al Culturii, avem obligația, conform Constituției, de a proteja arta. Proiectul de lege este o serie de stimulente și nu ceva obligatoriu”, a susținut ministrul.

Transnistria vrea să fie „suverană”. Congresul convocat la Tiraspol a decis „să se adreseze” celor două camere ale parlamentului rus și comunității internaționale pentru ajutor și „protecție” CITEȘTE ȘI Transnistria vrea să fie „suverană”. Congresul convocat la Tiraspol a decis „să se adreseze” celor două camere ale parlamentului rus și comunității internaționale pentru ajutor și „protecție”

Scopul inițiativei, potrivit proiectului de lege, este de a „consolida cadrul pentru protecția și promovarea muzicii de limbă greacă” și „protecția și răspândirea limbii grecești”.

Potrivit proiectului de lege, mai mult de 45% din muzica difuzată în spațiile comune trebuie să fie în limba greacă. Mendoni a precizat că proiectul de lege se referă doar la muzica pe care hotelierul sau proprietarul unității de cazare turistică dorește să o difuzeze în zonele de așteptare și în lifturi.

„Este o măsură foarte limitată”, a spus Mendoni. „Nimeni nu va interveni în cafenele sau în zonele de luat masa sau, în niciun caz, în camere”.

Proiectul de lege prevede, de asemenea, o creștere cu 5% a timpului de publicitate pentru acele posturi de radio care măresc transmisia de muzică grecească cu 20%, în timp ce obligă filmele finanțate de stat să difuzeze 70% muzică în limba greacă.

Zăcământ important de hidrogen descoperit în Albania CITEȘTE ȘI Zăcământ important de hidrogen descoperit în Albania

Proiectul prevede că filmele audiovizuale și cinematografice grecești finanțate de stat „sunt obligate să includă cântece în limba greacă sau o interpretare muzicală orchestrală a unui cântec în limba greacă în proporție de cel puțin șaptezeci la sută (70 la sută) din totalul investiției muzicale a producției sau a filmului”.

În proiectul de lege aflat în consultare până la 14 martie, amenzi de la 2.000 la 20.000 de euro vor fi aplicate celor care încalcă prevederile relevante.

Proiectul de lege a fost întâmpinat cu indignare de industria turismului.

Cehii negociază cu Germania pentru tancuri CITEȘTE ȘI Cehii negociază cu Germania pentru tancuri

„O surpriză neplăcută este reglementarea Ministerului Culturii este o surpriză neplăcută. […] Acesta este un intervenționism de stat care ne întoarce cu mulți ani în urmă”, a declarat într-un comunicat de presă, Federația elenă a hotelierilor, amenințând că va folosi toate mijloacele legale grecești și europene.

În comentariile postate pe rețelele de socializare, unii susțin că scopul proiectului de lege este pur și simplu de a crește veniturile companiei care colectează taxele pentru „organizarea proprietății intelectuale”.

Organizația menționată mai sus a răspuns pozitiv la proiectul de lege care va aduce beneficii compozitorilor și textierilor greci, interpreților și, în general, contribuitorilor la cântecele în limba greacă.

Gigant bancar iese din Rusia după luni de negocieri CITEȘTE ȘI Gigant bancar iese din Rusia după luni de negocieri

Alți utilizatori de social media au fost mai critici: „Mendoni va crea listele corespunzătoare pe Spotify” și unii se așteaptă ca ministrul Culturii să extindă măsura și la alte sectoare.

„Restaurantele italiene vor fi obligate să servească mousaka o dată pe săptămână, în timp ce cele chinezești vor servi tzatziki ca garnitură”.

Un alt utilizator a amintit că „ultimul ministru grec al Culturii dinaintea lui Mendoni care a impus hotelurilor să difuzeze o anumită muzică a fost Konstantinos Panagiotakis în 1972, respectiv cu doi ani înainte de căderea dictaturii coloneilor].

viewscnt
Afla mai multe despre
grecia
muzica