Grecia introduce cote obligatorii de muzică grecească în locurile publice și în filme

Grecia introduce cote obligatorii de muzică grecească în locurile publice și în filme
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 apr 2024

Parlamentul grec a adoptat o lege care impune o cotă obligatorie de muzică grecească în spațiile publice, cum ar fi cazinourile sau centrele comerciale, precum și în filmele care primesc finanțare din partea statului grec, relatează agenția EFE.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Potrivit noii legi, cel puțin 45% din muzica difuzată în cazinouri, centre comerciale, săli de așteptare din aeroporturi și porturi, lobby-uri ale hotelurilor și în alte locuri publice trebuie să fie alcătuită din piese grecești, arată Agerpres.

Unul din trei euro câștigați în fiecare an de Grecia vine din turism CITEȘTE ȘI Unul din trei euro câștigați în fiecare an de Grecia vine din turism

Este de asemenea impusă o cotă obligatorie de 70% pentru „producțiile audiovizuale și peliculele grecești” care sunt „finanțate în orice mod” de către statul grec.

În dezbaterea parlamentară premergătoare votului, ministrul grec al culturii, Lina Mendoni, a descris „salvarea” patrimoniului cultural imaterial al Greciei drept un „imperativ” și a apreciat că această lege va crea „o rețea de protecție” pentru muzica grecească.

Potrivit titularei Ministerului Culturii grec, globalizarea în domeniul muzicii a marginalizat nedrept muzica grecească, care a ajuns astfel să reprezinte doar 30% din ceea ce se reproduce public în Grecia.

Co-proprietar al unei mari companii hoteliere, Robert De Niro deschide un hotel de lux pe litoralul Mării Negre CITEȘTE ȘI Co-proprietar al unei mari companii hoteliere, Robert De Niro deschide un hotel de lux pe litoralul Mării Negre

Noua lege a fost primită cu critici dure din partea unor sectoare profesionale pe care le vizează. De pildă, Asociația Producătorilor Independenți de Material Audiovizual (SAPOE) vorbește despre o „obligație scandaloasă”, în timp ce sindicatul hotelierilor (POX) o consideră „incompatibilă cu principiile și valorile unei democrații europene liberale moderne”.

Principalul partid de opoziție, formațiunea de stânga Syriza, care a votat împotriva acestei legi, a comparat-o chiar cu măsurile de pe vremea dictaturii coloneilor, din perioada 1967-1973, când în Grecia au fost interzise formația Beatles și fustele mini, transmite Agerpres.

Noua lege prevede în plus timp suplimentar de emisie comercială și alte beneficii pentru posturile locale de radio care transmit muzică grecească peste cota stabilită, ceea ce producătorii radiofonici consideră o „intervenție guvernamentală anti-liberală”.

Carrefour revine în Bulgaria, după o pauză de 7 ani CITEȘTE ȘI Carrefour revine în Bulgaria, după o pauză de 7 ani

Ministrul Lina Mendoni a respins toate acuzațiile și a amintit că Grecia nu este prima țară din UE care introduce cote obligatorii pentru a-și proteja muzica națională. „Franța are un cadru chiar și mai strict pentru a-și proteja muzica și limba franceză” și a introdus cu succes cote similare încă din anul 1986, a semnalat ea.

viewscnt
Afla mai multe despre
grecia
muzica