Grecia lasă la o parte rivalitatea seculară cu Turcia și sare în ajutor cu salvatori, doctori, ingineri, mii de corturi, pături și paturi pentru supraviețuitorii cutremurului devastator de la începutul săptămânii

Grecia lasă la o parte rivalitatea seculară cu Turcia și sare în ajutor cu salvatori, doctori, ingineri, mii de corturi, pături și paturi pentru supraviețuitorii cutremurului devastator de la începutul săptămânii
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 feb 2023

Grecia a trimis mii de corturi, paturi și pături în Turcia pentru a ajuta sutele de mii de oameni lăsați fără acoperiș deasupra capului de cutremurele devastatoare din această săptămână, într-un act de solidaritate cu un stat vecin care este aliat în cadrul NATO dar și un rival istoric, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Grecia intenționează să furnizeze în total 80 de tone de ajutor reprezentând pături, paturi, corturi și provizii medicale, a anunțat Ministerul Protecției Civile. Zboruri comerciale care transportau cutii cu ajutoare au aterizat pe aeroportul turc din Adana, scrie Agerpres.

Crește furia în Turcia față de practica \ CITEȘTE ȘI Crește furia în Turcia față de practica "amnistiei" pentru construcțiile neconforme

„Am adus medicamente, provizii medicale și elemente esențiale pentru a alina puțin suferința persoanelor afectate de cutremur”, a declarat ministrul grec al protecției civile, Christos Stylianides, care a făcut deplasarea la Adana. „Este momentul să ne arătăm umanitatea”, a adăugat el.

Cutremurele care au lovit Turcia și Siria luni au provocat moartea a mii de persoane, au doborât la pământ porțiuni întregi din orașe și au lăsat sute de mii de oameni fără locuințe în miezul iernii.

Grecia și Turcia sunt în dispută de decenii din cauza mai multor chestiuni, de la drepturile teritoriale în Marea Egee, până la divizarea Ciprului și migrație, iar tensiunile au luat recent amploare.

Prim-ministru grec Kyriakos Mitsotakis l-a sunat pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru a-i transmite condoleanțe pentru pierderile de vieți omenești.

La sosirea la summitul UE, Mitsotakis a spus că Grecia va fi în prim-planul unei inițiative UE de a găzdui o conferință de donatorilor la Bruxelles care să asigure fonduri suplimentare pentru reconstrucția zonelor devastate de cutremure.

Pe lângă ajutoarele trimite, 36 de salvatori greci cu câini de căutare, doctori și ingineri se află deja în Turcia. Potrivit autorităților grecești, echipele elene au scos de sub dărâmături cinci oameni în orașul Hatay.

viewscnt
Afla mai multe despre
grecia
turcia
cutremur