Grupurile MVM și MOL semnează un acord de comerț cu petrol, prin care vor transporta țiței din regiunea Mării Caspice până la terminalul Ceyhan din Turcia

VECINI   
Grupurile MVM și MOL semnează un acord de comerț cu petrol, prin care vor transporta țiței din regiunea Mării Caspice până la terminalul Ceyhan din Turcia

Grupul MOL și Grupul MVM au încheiat un acord de comerț cu petrol, care vizează o mai bună diversificare a surselor de aprovizionare cu energie din regiune, cu un accent deosebit pe Ungaria și Slovacia, țări care nu au ieșire la mare. Cele două companii vor transporta țiței din regiunea Mării Caspice până la terminalul Ceyhan din Turcia prin conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC), de unde urmează să fie distribuit către piețele Grupului MOL.

”Grupul MOL și Grupul MVM au încheiat un acord de comerț cu petrol, care vizează o mai bună diversificare a surselor de aprovizionare cu energie din regiune, cu un accent deosebit pe Ungaria și Slovacia, țări care nu au ieșire la mare. Prin intermediul acestui parteneriat, MOL ar putea crește cu până la 160.000 de tone pe an volumul de țiței de altă proveniență prelucrat în rafinăriile sale. Cele două companii vor transporta țiței din regiunea Mării Caspice până la terminalul Ceyhan din Turcia prin conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC), de unde urmează să fie distribuit către piețele Grupului MOL”, anunță grupul.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Premieră în România - Primul concert alimentat 100% direct cu energie produsă de un sistem fotovoltaic CITEȘTE ȘI FOTO Premieră în România - Primul concert alimentat 100% direct cu energie produsă de un sistem fotovoltaic
Evenimente

Grupul MOL utilizează țițeiul azer de mai mulți ani. În 2020, compania a achiziționat o participație din câmpul petrolifer Azeri-Chirag-Gunashli (ACG), de unde a alimentat regiunea cu 5 milioane de barili de țiței anul trecut. Grupul MVM a devenit investitor în regiunea azeră în 2024, achiziționând o participație de 5% în cadrul acordului de partajare a producției pentru câmpul de gaz și condensat (țiței) Shah Deniz, scrie News.ro.

Pentru o mai mare diversificare a aprovizionării cu energie a regiunii, MOL cumpără în medie 100.000 de barili de țiței pe lună din zăcământul de gaze de mare adâncime Shah Deniz din Azerbaidjan. Colaborarea comercială dintre MOL și MVM va genera un volum anual echivalent cu aproximativ două transporturi petroliere de țiței azer către regiune – în plus față de transportul lunar pe care MOL îl importa deja.

„Grupul MVM a efectuat mai multe demersuri în ultima perioadă pentru a diversifica aprovizionarea cu gaze naturale din Ungaria și regiune. Suntem mândri să contribuim acum și la securitatea aprovizionării regionale cu petrol. Pachetul de acțiuni deținut de MVM la câmpul Shah Deniz nu este doar o investiție financiară solidă, ci și un sprijin indirect pentru aprovizionarea cu energie a regiunii, deoarece o parte din țițeiul produs acolo va ajunge în Europa Centrală. Parteneriatul dintre MVM și MOL este un exemplu de acord logistic reciproc avantajos între cele mai mari două companii energetice din Ungaria. Acordul este în deplină concordanță cu obiectivele țării de consolidare a securității energetice, precum și cu strategia 2035 a Grupului MVM”, a declarat Réka Martini, director de Strategie și Tranzacții în cadrul Grupului MVM.

Profitul net al Gazprom Neft a scăzut cu 42% în primul trimestru CITEȘTE ȘI Profitul net al Gazprom Neft a scăzut cu 42% în primul trimestru

MOL s-a angajat de mai mulți ani să diversifice portofoliul de aprovizionare cu energie al regiunii. Până în 2022, compania investise 170 de milioane dolari în dezvoltarea conductei Adria și a infrastructurii aferente pentru a consolida securitatea energetică a regiunii prin asigurarea a cel puțin două rute de aprovizionare eficiente. De atunci, MOL a testat 14 tipuri diferite de țiței de altă proveniență și continuă să lucreze la creșterea flexibilității tehnologice în rafinăriile sale.

„Poziția MOL este clară: cu cât mai multe surse de țiței putem aduce în țările fără ieșire la mare din regiune, cu atât mai sigură și mai accesibilă devine aprovizionarea cu combustibil. De ani de zile, lucrăm nu numai la modernizarea tehnologiei și infrastructurii rafinăriilor noastre, ci și la construirea unui portofoliu diversificat de surse de aprovizionare. Acordul comercial cu MVM este un pas important în eforturile noastre, oferindu-ne o soluție stabilă și ușor de gestionat. Rămân încă multe de făcut, deoarece securitatea energetică a regiunii necesită cel puțin două conducte petroliere operaționale și competitive din punct de vedere comercial. În prezent, conducta Adria nu poate fi considerată o rută de aprovizionare completă”, a declarat Gabriel Szabó, vicepreședinte executiv al Segmentului Downstream din cadrul Grupului MOL.

Grupul MOL utilizează țiței azer în rafinăriile sale de mai mulți ani. În martie 2023, compania a livrat o încărcătură de țiței Azeri Light din câmpul petrolifer Azeri-Chirag-Gunashli (ACG) din Azerbaidjan –  de unde a achiziționat o participație în 2020 – către rafinăria sa, Slovnaft. Încărcătura de 80.000 – 90.000 de tone a fost transportată din portul Ceyhan din Turcia și adusă la Bratislava prin conducta Adria. Până în 2023, rafinăria Slovnaft testase cu succes diferite tipuri de țiței din Orientul Mijlociu și regiunea Mării Caspice. Cu toate acestea, prelucrarea țițeiului obținut din propriile zăcăminte a reprezentat o etapă nouă și semnificativă pentru companie.

”Dincolo de beneficiile financiare, parteneriatul internațional dintre cele două mari companii energetice din Ungaria are, de asemenea, o importanță strategică, deoarece petrolierele închiriate în comun contribuie direct la securitatea energetică a Ungariei”, arată grupul.

Grupul MOL este o companie internațională integrată de petrol, gaze naturale, petrochimie și retail, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operațiuni în peste 30 de țări, 24.000 de angajați în întreaga lume și peste 100 de ani de experiență în industrie. Grupul MOL controlează trei rafinării și două unități petrochimice la nivelul managementului integrat al lanțului de aprovizionare în Ungaria, Slovacia și Croația. Compania are, de asemenea, o rețea de aproape 2.400 de stații de servicii în 9 țări din Europa Centrală și de Sud-Est. Activitățile de explorare și producție ale Grupului MOL sunt susținute de o experiență de peste 85 de ani în domeniul hidrocarburilor și 30 de ani în injecția de CO2. În prezent, activitățile de producție se desfășoară în 8 țări, iar cele de explorare în 10 țări. MOL se angajează să devină neutru din punct de vedere la emisiilor nete de carbon până în 2050, contribuind totodată la formarea economiei circulare cu emisii scăzute de carbon în Europa Centrală și de Est.

viewscnt
Afla mai multe despre
mvm
mol