Guvernatorul băncii centrale a Turciei a fost demis din cauza neînțelegerilor cu guvernul legate de politica monetară

Guvernatorul băncii centrale a Turciei a fost demis din cauza neînțelegerilor cu guvernul legate de politica monetară
scris 6 iul 2019

Guvernatorul băncii centrale a Turciei, Murat Cetinkaya, a fost demis sâmbătă, din cauza diferențelor de opinie cu guvernul, pe fondul încetinirii economiei, a instabilității lirei turcești și a inflației ridicate, transmite Reuters.

Cetinkaya, care era guvernator din aprilie 2016, a fost înlocuit cu adjunctul său, Murat Uysal, arată un decret prezidențial publicat în monitorul oficial al Turciei, potrivit News.ro.

Motivul concedierii nu a fost comunicat oficial, dar pe piețele financiare au existat zvonuri în ultimele săptămâni potrivit cărora Cetinkaya urma să fie înlăturat de către guvern din cauza reticenței sale de a reduce dobânzile.

Banca centrală a fost supusă de-a lungul timpului presiunilor din partea președintelui Tayyip Erdogan de a reduce dobânzile pentru a stimula economia, care a intrat în recesiune la începutul acestui an.

Economia Turciei s-a contractat puternic pentru al doilea trimestru consecutiv, la începutul acestui an, din cauza impactului avut asupra producției de criza valutară, accelerarea inflației și de nivelul dobânzilor.

CITEȘTE ȘI Guvernatorul băncii centrale croate: Croația poate trece la euro în ianuarie 2023

Două surse guvernamentale au declarat că diferențele de opinie dintre guvern și guvernator legate de politica monetară s-au agratat în ultimele câteva luni.

Pentru a susține lira, Cetinkaya a majorat anul trecut dobânda de referință cu 6,25 puncte procentuale, aceasta ajungând în septembrie a 24%, nivel la care se află și în momentul de față.

Erdogan, al cărui ginere este ministru de Finanțe și al Trezoreriei, a criticat în repetate rânduri banca centrală pentru că menține dobânzile ridicate.

”Președintele și ministrul de Finanțe i-au cerut demisia, dar Cetinkaya le-a reamintit că banca centrală este independentă și a refuzat să demisioneze”, a spus una dintre surse.

Într-un comunicat publicat sâmbătă, banca centrală a anunțat că va continua să funcționeze în mod independent și că noul guvernator se va concentra pe menținerea stabilității prețurilor, acesta fiind principalul său obiectiv.

Erdogan: Refuzul Statelor Unite de a trimite Turciei F-35 ar fi un \ CITEȘTE ȘI Erdogan: Refuzul Statelor Unite de a trimite Turciei F-35 ar fi un "jaf"

”În primele sale remarci, Murat Uysal a spus că se va folosi de canalele de comunicare la cel mai înalt nivel în privința obiectivelor de stabilitate a prețurilor și financiară”, potrivit băncii.

Guvernul turc nu a fost disponibil imediat pentru comentarii.

Date publicate în această săptămână au arătat că inflația prețurilor de consum a încetinit în iunie la cel mai redus nivel din ultimul an, la 15,5%, după ce în octombrie a atins un maxim al ultimilor 15 ani, de peste 25%.

Analiștii anticipează că banca centrală ar putea relaxa politica monetară la o ședință din 25 iulie, dacă lira nu va fi afectată de noi sancțiuni americane, din cauza achiziției de către Turcia a unui sistem rusesc de apărare anti-rachete.

Lira turcească s-a depreciat în acest an cu 10%, după un declin de 30% consemnat anul trecut.

Turcia reduce la jumătate, de la 12 la 6 luni, perioada serviciului militar obligatoriu CITEȘTE ȘI Turcia reduce la jumătate, de la 12 la 6 luni, perioada serviciului militar obligatoriu

Deși banca centrală șia exprimat independența, un bancher care nu a dorit să îi fie publică identitatea a spus că demiterea guvernatorului ridică semne de întrebare legate de autoritatea băncii.

Principalul partid de opoziție a subliniat la rândul său îngrijorarea că demiterea șefului băncii centrale ar putea submina credibilitatea instituției.

viewscnt
Afla mai multe despre
murat cetinkaya
demis
guvern turcia