Guvernatorul băncii centrale din Slovacia și membru în conducerea BCE, Peter Kazimir, acuzat oficial de implicare într-un caz de mită

Guvernatorul băncii centrale din Slovacia și membru în conducerea BCE, Peter Kazimir, acuzat oficial de implicare într-un caz de mită
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 oct 2021

Guvernatorul băncii centrale din Slovacia și membru în conducerea BCE, Peter Kazimir, a fost pus sub acuzare în mod oficial pentru implicare într-un caz de mită, dar neagă acuzațiile și se va apăra, au declarat Kazimir și avocatul său, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Nu mă simt vinovat de nicio ilegalitate. Faptezle descrise în rezoluție nu sunt adevărate și argumentele nu sunt susținute de dovezi. Nu am nicio informație și nici nu am cunoștință să fi încălcat legea și nu am avut niciun interes să influențeze preao procedură”, a spus Kazimir, care a fost ministru de Finanțe înainte de a deveni șeful băncii centrale în 2019, scrie News.ro.

JD Agro Cocora continuǎ seria de proiecte de expansiune ambițioase CITEȘTE ȘI JD Agro Cocora continuǎ seria de proiecte de expansiune ambițioase

Purtătorii de cuvânt ai procurorilor slovaci implicați în această chestiune nu au fost disponibili imediat pentru comentarii.

Banca centrală a refuzat să comenteze dincolo de declarația lui Kazimir, în timp ce guvernul slovac nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii. BCE a refuzat să comenteze.

Site-ul de știri slovac www.aktuality.sk, citând mai multe surse neidentificate, a relatat că Kazimir a fost acuzat într-un caz legat de o presupusă mită pentru fostul șef al administrației fiscale din țară, care a fost acuzat în mai multe cazuri și cooperează acum cu anchetatorii.

Avocatul lui Kazimir, Ondrej Mularcik, a confirmat telefonic pentru Reuters că Kazimir a fost acuzat de luare de mită și va face apel la decizie. El a spus că Kazimir a fost acuzat de o faptă cu cea mai mică gravitate din codul penal al Slovaciei, care se pedepsește cu până la cinci ani de închisoare, dar nu a dat detalii despre caz.

Site-ul de știri a declarat că Kazimir a fost acuzat că a jocat rolul de ”curier”, care a adus șefului serviciului fiscal o mită de aproximativ 50.000 de euro (57.625 dolari), legată de proceduri fiscale nespecificate.

Din articol nu reiese clar de unde proveneau banii.

Kazimir a fost ministru de Finanțe, desemnat de partidul de stânga SMER, din 2012 până în 2019, înainte de a prelua mandatul de șase ani la conducerea băncii centrale.

Șeful administrației fiscale a fost numit de Kazimir în 2012 și a rămas în funcție până în 2018.

Slovacia, o țară central-europeană cu 5,5 milioane de oameni și membră a Uniunii Europene, trece printr-o serie de investigații privind corupția în rândul oficialilor publici de când alegătorii au ales actualul guvern în martie 2020, pe fondul furiei provocate de asasinarea unui jurnalist care a investigat corupția la nivel înalt.

Alertă alimentară. Pâine contaminată cu oxid de etilenă, vândută într-un lanț de hipermarketuri CITEȘTE ȘI Alertă alimentară. Pâine contaminată cu oxid de etilenă, vândută într-un lanț de hipermarketuri

Membrii Consiliului guvernatorilor BCE pot fi înlăturați dacă au fost găsiți vinovați de abateri grave sau autoritățile furnizează suficiente dovezi că s-au angajat în astfel de abateri.

În 2018, Letonia l-au înlăturat din funcție pe guvernatorului băncii centrale din funcție și l-au împiedicat să participe la ședințele BCE după ce acesta a fost acuzat de un procuror de luare de mită, acuzație pe care guvernatorul a negat-o.

BCE la dat în judecată Letonia pentru acest caz, acuzând-o că a încălcat independența băncii centrale. Curtea Europeană de Justiție s-a pronunțat în favoarea BCE și a forțat Letonia să îl repună în funcție pe guvernatorul băncii centrale întrucât nu s-au stabilit suficiente dovezi ale corupției acestuia.

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
peter kazimir
slovacia