Guvernul ungar plafonează prețurile la ouă și cartofi. Scumpirile au explodat

Guvernul ungar plafonează prețurile la ouă și cartofi. Scumpirile au explodat
scris 9 nov 2022

Guvernul ungar a decis să introducă un plafon de preț la ouă și cartofi, a anunțat Gergely Gulyas, directorul de cabinet al premierului ungar, după ce datele oficiale privind inflația arată că prețurile la alimente au explodat în luna octombrie, transmite Reuters.

În luna februarie a acestui an, Executivul de la Budapesta a impus un preț maximal la lapte, zahăr, făină, ulei de floarea soarelui, carne de porc și de pui, în încercarea de a proteja gospodăriile de creșterea costurilor, iar ulterior au fost plafonate și prețurile la carburanți și ratele la creditele ipotecare, arată Agerpres.

Cum e lovită Ungaria de criza economică: în orașul Békéscsaba se închid instituții, în Debrecen tramvaiele și troleibuzele circulă mai rar. Finanțarea pentru presa din Transilvania scade dramatic CITEȘTE ȘI Cum e lovită Ungaria de criza economică: în orașul Békéscsaba se închid instituții, în Debrecen tramvaiele și troleibuzele circulă mai rar. Finanțarea pentru presa din Transilvania scade dramatic

Miercuri, Gergely Gulyas a precizat că în cazul ouălor și cartofilor, prețurile de vânzare în magazine și supermarketuri vor fi plafonate la nivelul la care erau la data de 30 septembrie. Piețele agroalimentare sunt exceptate de plafonul de preț, a adăugat Gulyas.

Anunțul Executivului de la Budapesta vine în aceeași zi în care au fost publicate o serie de date oficiale care arată că rata anuală a inflației în luna octombrie a crescut cu un punct procentual, până la 21,1%. Conform acestor cifre, Ungaria se apropie de cele trei state baltice, care sunt campioane la creșterea prețurilor în UE.

Inflația este "cea mai mare problemă" în Ungaria, a spus miercuri Gergely Gulyas, la finalul ședinței de Guvern.

Explozia prețurilor la alimente și cea a facturilor la utilități stau la baza inflației accelerate din Ungaria. Prețurile la energie pentru gospodării au crescut cu 64%, în timp ce prețurile la alimente au crescut cu 40%, mai mult decât dublu față de media din UE. Prețurile la pâine, brânză și ouă aproape s-au dublat în ultimul an, în cazul ouălor prețurile fiind mai mari cu 92% comparativ cu luna octombrie a anului trecut.

Inflația accelerată și deprecierea forintului până la un minim istoric a forțat deja Banca Națională a Ungariei să modifice politica monetară la mijlocul lunii octombrie, când a decis în regim de urgență să introducă o dobândă de 18% la depozitele în forinți. 

viewscnt
Afla mai multe despre
oua
cartofi
guvern