Guvernul Ungariei a înaintat în parlament primul proiect de lege anticorupție pentru a evita pierderea de fonduri europene

Guvernul Ungariei a înaintat în parlament primul proiect de lege anticorupție pentru a evita pierderea de fonduri europene
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 sep 2022

Guvernul Ungariei a trimis în parlament primul dintr-o serie proiecte de lege anticorupție în încercarea de a evita pierderea unor fonduri europene de miliarde de euro, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Comisia Europeană a recomandat duminică suspendarea unor fonduri de 7,5 miliarde de euro din cauza a ceea ce consideră a fi eșecul Ungariei de a combate corupția și de a respecta statul de drept, scrie Agerpres.

Ungaria a blocat active rusești în valoare de... 3.000 de euro CITEȘTE ȘI Ungaria a blocat active rusești în valoare de... 3.000 de euro

Bruxellesul a stabilit de asemenea o serie de cerințe pe care Ungaria trebuie să le îndeplinească pentru a accesa finanțarea, inclusiv o nouă legislație, și despre care Budapesta a spus că vor fi respectate.

Ministrul Justiției, Judit Varga, a scris pe pagina sa de Facebook că a înaintat primul proiect de lege în parlament, în contextul în care guvernul "se va concentra pe pregătirea și implementare angajamentelor (față de UE) în următoarele săptămâni și luni".

"Ungaria va putea intra în 2023 fără să piardă fonduri UE", a precizat Judit Varga.

Proiectul de lege modifică legislația cu privire la cooperarea Ungariei cu biroul antifraudă al UE, OLAF, garantând că OLAF primește sprijin din partea reprezentanților autorității fiscale ungare în investigațiile sale asupra proiectelor finanțate de UE și obține acces la date și documente la fața locului.

În plus, propunerea schimbă regulile privind fundațiile de management al activelor statului, obligându-le explicit să lanseze licitații de achiziții publice pentru proiecte și să înăsprească regulile privind conflictul de interese în managementul lor.

Cazul Ungariei este primul în cadrul unui nou mecanism al UE menit a proteja mai bine statul de drept și a combate corupția în blocul comunitar.

Premierul naționalist Viktor Orban, aflat la putere din 2010, a avut dispute în mod repetat cu Bruxellesul în legătură cu politicile sale despre care Comisia Europeană susține că erodează democrația.

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
ungaria