Bulgaria speră să adere la zona euro în 2025, dar dificultățile politice din ultimii ani fac puțin probabilă îndeplinirea acestui obiectiv, informează Euronews.
Temerile privind instabilitatea politică a țării sunt în creștere, ceea ce ar putea perturba actualele negocieri și dosare cu Uniunea Europeană.
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
După anunțul de luni privind alegerile parlamentare anticipate, a șaptea rundă în ultimii trei, apar întrebări legate de cine va fi următorul comisar al Bulgariei, o numire care ar trebui făcută până la finalul lunii, scrie Agerpres.
Fostul adjunct al ministrului bulgar de Externe, Milen Keremedchiev, a declarat că se așteaptă ca bătălia electorală care a început în Uniunea Europeană să aibă efect asupra alegerii comisarului european.
"În opinia mea, se va stabili probabil ca actualul comisar, Iliana Ivanova, să fie noul candidat", susține Keremedchiev.
În privința problemei presante a aderării Bulgariei la zona euro, Sofia speră să se alăture în 2025 dar este puțin probabil din cauza turbulențelor politice.
"Planul era ca Bulgaria să adere la euro la 1 ianuarie 2025. Acum pare a fi o țintă iluzorie. Raportul Comisiei Europene nu a fost pozitiv. Ținta privind inflația nu a fost îndeplinită și Guvernul interimar probabil nu are suficientă forță politică pentru a aduce situația sub control", a explicat Dimitar Bechev, de la Carnegie Europe.
De asemenea, Bulgaria s-ar putea confrunta cu probleme în obținerea fondurilor alocate prin PNNR. Plățile se fac în urma îndeplinirii unor obiective de către autorități.
Deși Bulgaria și Croația s-au alăturat simultan mecanismului ERM-2 (anticamera euro) în iulie 2020, Croația a reușit să adere la euro la 1 ianuarie 2023.