Înainte de a veni în România, ministrul austriac de interne a făcut public un raport care arată că traficul de persoane a crescut puternic. Câți traficanți români au fost arestați în Austria în 2022

Înainte de a veni în România, ministrul austriac de interne a făcut public un raport care arată că traficul de persoane a crescut puternic. Câți traficanți români au fost arestați în Austria în 2022
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 apr 2023

După ce la sfârșitul anului trecut ministrul austriac de interne s-a opus aderării României și Bulgariei la Schengen, motivând că cele două țări nu au reușit să împiedice imigrația ilegală, Gerhard Karner, așteptat miercuri la București pentru discuții cu Lucian Bode, a prezentat marți, la Viena, o situație care arată că în 2022 au fost arestați în Austria cu 61% mai mulți traficanți de persoane decât în 2021, iar 52 dintre aceștia au fost români.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității - Ediția a IV-a; parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Ministrul de interne din Austria, Gerhard Karner, a prezentat marți într-o conferință de presă date care ar dovedi că „traficanții spun că este mai ușor ca niciodată să ajungi în Europa”, iar acest lucru se reflectă și în numărul de rețineri făcut de autoritățile austriece, scrie presa austriacă, scrie News.ro.

FOTO Iulius a inaugurat cea mai mare clădire de birouri din România. Investiție de peste 120 milioane de euro CITEȘTE ȘI FOTO Iulius a inaugurat cea mai mare clădire de birouri din România. Investiție de peste 120 milioane de euro

Karner a afirmat în conferința de presă că brutala mafie a traficanților va continua să fie combătută cu hotărâre. În acest scop, ministrul de interne a spus că se bazează pe controlul punctelor de frontieră și al zonelor de frontieră, atât la nivel național, cât și internațional.

„Un semnal important este scoaterea din țară și repatrierea”, a declarat Karner. În 2022, „au fost efectuate aproape 13.000 de repatrieri”, a anunțat ministrul. Aproximativ 40% au fost efectuate cu forța, în timp ce 60% dintre cei în cauză au plecat de bunăvoie.

În 2022, au fost arestați în Austria 712 traficanți - cu 61% mai mulți decât în 2021, a arătat ministrul de interne Gerhard Karner. În 2021, 441 de traficanți au fost reținuți în Austria, iar în 2020 au fost 311, numărul lor fiind mai mare în acești ani chiar și față de situația de dinainte de pandemie, pentru că în 2019 autoritățile austriece au prins doar 242 de traficanți, „semnificativ mai puțini”.

Doar în 2015, anul în care Europa a trecut prin criza imigranților care fugeau de războiul din Siria, a existat un bilanț mai mare, cu 1.108 persoane reținute.

Înainte de a veni în România, ministrul austriac de interne a făcut public un raport care arată că traficul de persoane a crescut puternic. Câți traficanți români au fost arestați în Austria în 2022

Dintre traficanții reținuți în 2022, românii au fost pe locul al patrulea, potrivit statisticilor prezentate. Cei mai mulți au fost sirieni - 103, urmați de turci - 68, ucraineni - 53, români - 52 și austrieci - 34.

Karner, alături de Gerald Tatzgern, șeful Biroului central pentru combaterea traficului de ființe umane, și de șefa Departamentului pentru azil din cadrul Ministerului de Interne, Elisabeth Wenger-Donig, au prezentat marți raportul pentru 2022 privind traficul de persoane.

Potrivit lui Tatzgern, anul trecut, peste 100.000 de persoane au fost traficate în Austria.

GRAFIC Bloomberg: Europa de Est se împrumută mai mult ca oricând, pe fondul războiului din Ucraina CITEȘTE ȘI GRAFIC Bloomberg: Europa de Est se împrumută mai mult ca oricând, pe fondul războiului din Ucraina

Într-un caz recent, la începutul lunii aprilie, 35 de refugiați au fost găsiți înghesuiți într-un camion în care stăteau închiși de 70 de ore, erau deja în hipotermie și "aproape să se sufoce". Aceste fapte arată "încă o dată brutalitatea mafiei traficanților", a declarat Karner.

Traficanților nu le pasă de oameni. "Nu trebuie să strice marfa" este deviza traficanților, așa "vorbesc despre vieți omenești", a declarat, la rândul său, Gerald Tatzgern. În 2022, a spus el, au existat patru decese în rândul celor care erau traficați.

viewscnt
Afla mai multe despre
trafic de persoane
austria