Sectorul turistic din Turcia își revine lent după cutremurul din februarie

Sectorul turistic din Turcia își revine lent după cutremurul din februarie
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 apr 2023

După mai multe luni în care a găzduit supraviețuitori ai seismelor din 6 februarie la hotelurile sale din Antalya, Hakan Saatcioglu speră că, în curând, turiștii vor ocupa din nou camerele sale, după ce oaspeții temporari au fost transferați în altă parte de către Guvern, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Saatcioglu, coordonator la Limak International Hotels & Resorts, este unul dintre directorii din industria ospitalității care se așteaptă ca acest sector vital pentru economia Turciei să își revină după seismul care a afectat rezervările și înnoptările la hotel, scrie Agerpres.

Concediul în Grecia - luna septembrie este tot mai preferată în locul lunii august CITEȘTE ȘI Concediul în Grecia - luna septembrie este tot mai preferată în locul lunii august

"Guvernul și-a ținut promisiunea și a dat noi speranțe hotelierilor", prin mutarea supraviețuitorilor cutremurului în pensiuni și dormitoare, ceea ce a dus la calmarea temerilor privind blocarea camerelor de hotel în sezonul crucial estival, a spus Saarcioglu.

Cu toate acestea, sectorul turismului revine lent după cutremurele care au devastat mari porțiuni din sud-estul Turciei la data de 6 februarie, provocând peste 50.000 de morți, distrugând orașe întregi și lăsând sute de mii de persoane fără locuință.

Seismul i-a făcut pe turiști să se gândească de două ori înainte de a rezerva o vacanță în Turcia, o importantă destinație turistică din bazinul Mediteranei.

Veniturile din turism sunt vitale pentru Turcia într-un moment în care președintele Erdogan se concentrează pe reducerea deficitului de cont curent, care anul trecut s-a situat la 48,8 miliarde de dolari, pentru a putea răspunde la inflația ridicată și dobânzile mari.

Însă revenirea turiștilor întârzie pentru moment. În cele două săptămâni anterioare cutremurului, înnoptările la hotelurile de cel puțin două stele din Istanbul erau cu 7% mai mici comparativ cu perioada similară a lui 2019 însă acum sunt cu 31% mai mici, potrivit datelor furnizate de firma de călătorii ForwardKeys.

Polonia își propune să aibă cea mai puternică armată terestră din Europa CITEȘTE ȘI Polonia își propune să aibă cea mai puternică armată terestră din Europa

Scăderea numărului de noi rezervări înseamnă venituri mai mici pentru profesioniștii din turism și economia în ansamblu, subliniază vicepreședintele ForwardKeys, Olivier Ponti. "După mai multe luni de performanțe excelente, în care Turcia a fost lider în Europa la revenirea sectorului turistic (după pandemia de Covid), acum turismul internațional în Turcia s-a prăbușit în mod clar", a spus Olivier Ponti.

Înainte de seismul din 6 februarie, oficialii turci mizau pe un an puternic pe fondul creșterii numărului de turiști în 2022, odată cu sfârșitul pandemiei. În ritm anual, numărul turiștilor străini care au ajuns în Turcia a crescut cu 80%, până la 44,56 milioane în 2022, aproape de recordul istoric de 45,06 milioane de vizitatori înregistrat în 2019.

Chiar dacă recent sectorul turismului din Europa a înregistrat rezervări solide, Turcia nu a putut să revină la nivelul anterior. "Anul a început în forță în termeni de rezervări, dar a devenit lent după cutremur. Acum rezervările au început să își revină ușor dar nu la nivelul anterior", spune Kadir Ugur, președintele tour-operatorului elvețian Bentour Reisen, care este specializat pe călătoriile spre Turcia.

Miza este una importantă pentru Turcia având în vedere că turismul este responsabil pentru aproximativ 10% din Produsul Intern Brut al țării și aproximativ 1,7 milioane de persoane lucrau în sectorul turismului în 2022, adică aproximativ 5% din forța de muncă totală.

În condițiile în care epicentrul cutremurului a fost în orașul Kahramanmaras din interiorul Turciei, resorturile din zona de coastă nu au fost afectate, ceea ce reprezintă un factor care dă speranțe pentru o revenire a vizitatorilor, stimulată de o explozie a turiștilor ruși.

Potrivit datelor furnizate de autoritățile din Antalya, sosirile de turiști străini în această zona populară din Mediterana au crescut cu 54% în luna martie 2023 comparativ cu luna martie a anului trecut. Turiștii ruși sunt pe primul loc, urmați de germani și britanici.

Ciucă a cerut în coaliție să nu fie tăieri salariale iar până la noua lege a salarizării să nu crească salariile / Se opresc angajările la stat și se taie cheltuielile cu 10% / Cumulul pensie-salariu nu se poate face prin Ordonanță CITEȘTE ȘI Ciucă a cerut în coaliție să nu fie tăieri salariale iar până la noua lege a salarizării să nu crească salariile / Se opresc angajările la stat și se taie cheltuielile cu 10% / Cumulul pensie-salariu nu se poate face prin Ordonanță

Turcia este una dintre puținele țări în care rușii mai pot încă zbura cu avionul, după sancțiunile dure impuse de Occident Moscovei pentru invadarea Ucrainei.

Pe baza cifrelor de bun augur din luna martie, Guvernul turc se așteaptă ca în acest an să genereze venituri de 56 de miliarde de dolari din turism. Ministrul Turismului spune că autoritățile de la Ankara sunt hotărâte în continuare să atingă ținta fixată înainte de cutremur, în pofida dezastrelor provocate de seism.

viewscnt
Afla mai multe despre
turism
turcia