Începe referendumul care îi va asigura puterea lui Vladimir Putin până în 2036

Începe referendumul care îi va asigura puterea lui Vladimir Putin până în 2036
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 iun 2020

Joi începe în Rusia referendumul constituțional, cu durata de o săptămână, care îi va permite președintelui Vladimir Putin să rămână șef al statului încă 16 ani, transmit Reuters și AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Sunt chemați la urne aproximativ 110 milioane de alegători. Data oficială a referendumului este 1 iulie, dar programul de votare a fost extins pentru a evita aglomerația, în contextul epidemiei de coronavirus. Inițial, consultarea populară pentru modificarea Constituției din 1993 fusese anunțată pentru 22 aprilie, dar a fost amânată, tot din cauza COVID-19. Votanților li se vor asigura măști de protecție și dezinfectanți, scrie Agerpres.

CONFIRMARE Daniel Boaje pleacă de la șefia McDonald\'s România, după 9 ani de la preluarea funcției și peste 20 de ani în care a fost parte din echipă CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Daniel Boaje pleacă de la șefia McDonald's România, după 9 ani de la preluarea funcției și peste 20 de ani în care a fost parte din echipă

Putin a inițiat reforma constituțională în ianuarie, iar parlamentul de la Moscova a adoptat-o cu o largă majoritate. Referendumul nu ar fi fost obligatoriu, dar președintele a dorit să îl organizeze dată fiind importanța subiectului.

Conform actualei legi fundamentale, Putin - acum în vârstă de 67 de ani - ar fi trebuit să își încheie mandatul în 2024. O nouă Constituție îi va mai permite să candideze de două ori și să rămână președinte până în 2036, când ar urma să împlinească 84 de ani.

Deși susținerea populară pentru Putin a scăzut, conform institutului independent de sondare a opiniei publice Levada, de la 79% în mai 2018 la 59% în mai anul acesta, rezultatul referendumului este sigur în asemenea măsură, încât textul noii Constituții se găsește deja în librării. Institutul de stat VTsIOM prognozează că modificarea legii fundamentale a Rusiei va fi aprobată de 67% până la 76% din cei care se vor prezenta la urne.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
putin
referendum