Inflația anuală a prețurilor de consum din Turcia a accelerat la 67,07%

Inflația anuală a prețurilor de consum din Turcia a accelerat la 67,07%
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 mar 2024

Inflația anuală a prețurilor de consum din Turcia s-a accelerat la 67,07% în februarie, a declarat Institutul de Statistică din Turcia, depășind așteptările, potrivit CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Analiștii intervievați de Reuters au anticipat că inflația anuală va urca la 65,7% luna trecută, scrie News.ro.

Prețul bitcoin se apropie de maximul său istoric CITEȘTE ȘI Prețul bitcoin se apropie de maximul său istoric

Sectorul combinat de hoteluri, cafenele și restaurante a înregistrat cea mai mare creștere anuală a prețurilor, cu 94,78%, urmat de educație, cu 91,84%, în timp ce creșterea pentru sănătate a fost de 81,25% și transporturi la 77,98%, potrivit institutului de statistică.

Prețurile de consum pentru alimente și băuturi nealcoolice au crescut cu 71,12% în februarie față de anul precedent și au înregistrat o creștere lunară surprinzător de mare, de 8,25%.

Rata lunară de variație a inflației din țară din ianuarie până în februarie a fost de 4,53%.

Cifrele ridicate alimentează îngrijorarea că banca centrală a Turciei, care a indicat luna trecută că ciclul său dureros de majorare a ratei dobânzii, de opt luni, s-a încheiat, ar putea fi nevoită să revină la înăsprirea politicii monetare.

”Accelerarea mai puternică decât așteptările a inflației din Turcia, la 67,1% a/a în , se adaugă îngrijorărilor noastre, având în vedere că aceasta vine pe fondul unei creșteri mari a prețurilor în ianuarie și al creșterii puternice a cheltuielilor gospodăriilor în T4”, a afirmat Liam Peach, economist senior pentru piețele emergente la Capital Economics, cu sediul la Londra, într-o notă de cercetare.

ULTIMA ORĂ BMW investește, în sfârșit, în România. Joint venture cu un gigant japonez IT, în care vor lucra mii de oameni CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ BMW investește, în sfârșit, în România. Joint venture cu un gigant japonez IT, în care vor lucra mii de oameni

”Presiunile prețurilor de bază continuă să fie mari și, dacă acest lucru continuă, posibilitatea unei reluări a ciclului de înăsprire al băncii centrale va crește în lunile următoare”, a spus el.

Unii analiști au anticipat o eventuală încetinire a inflației până la aproximativ 35% până la sfârșitul acestui an.

Potrivit Capital Economics, ultimele cifre ”subliniază faptul că presiunile inflaționiste din economie rămân foarte puternice și sugerează că procesul de dezinflație a regresat la începutul acestui an”.

Ministrul turc de Finanțe, Mehmet Simsek, a fost citat de Reuters că a afirmat că inflația din țară va rămâne ridicată în prima jumătate a anului ”din cauza efectelor de bază și a impactului întârziat al majorărilor dobânzilor”, dar că indicatorul va scădea în următoarele 12 luni.

Inflația constant ridicată a fost alimentată de moneda slăbită dramatic a Turciei, lira, care este la un minim record în raport cu dolarul.

Lira s-a tranzacționat luni la 31.43 unități pentru un dolar. Moneda turcă a pierdut 40% din valoarea sa față de dolar în ultimul an și 82,6% în ultimii cinci ani.

Dobânda cheie a Turciei este în prezent la 45%, după o creștere cumulată de 36,50 de puncte procentuale din mai 2023.

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
inflatie