Inflația din Turcia a crescut din nou

Inflația din Turcia a crescut din nou
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 aug 2023

Inflația în Turcia a crescut din nou în iulie, potrivit datelor oficiale, ajungând la 47,83% în ritm anual - în creștere cu șapte puncte procentuale -, după ce încetinise timp de opt luni, perioadă în care țara a trecut printr-un disputat scrutin prezidențial și legislativ, câștigat de veteranul Recep Tayyip Erdogan, aflat la putere de 25 de ani.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Potrivit cifrelor oficiale publicate joi, prețurile de consum au crescut cu 47,83% de la an la an, respectiv cu 9,6% de la o lună la alta, cea mai mare creștere din ultimele optsprezece luni, relatează AFP.

TABEL Noi scumpiri. Prețul motorinei, peste cel al benzinei CITEȘTE ȘI TABEL Noi scumpiri. Prețul motorinei, peste cel al benzinei

Această creștere, notează Capital Economics, cu sediul la Londra, vine în urma prăbușirii monedei naționale, care a pierdut aproape o treime din valoarea sa din luna mai. Un dolar valora joi 26,95 lire turcești, scrie News.ro.

În iunie, inflația ajunsese la 38,2% în ritm anual, cel mai scăzut nivel din ultimele optsprezece luni, după ce a atins un vârf de 85,5% în octombrie 2022.

Creșterea din iulie fusese anticipată de Banca Centrală, care a anunțat-o în cadrul unei conferințe de presă la 27 iulie, în prezența noului său guvernator, Hafize Gaye Erkan. Potrivit previziunilor sale anuale, inflația ar trebui să ajungă la 58%, mai mult decât dublul previziunilor anterioare, până la sfârșitul anului 2023, dar Banca Centrală a promis "stabilitate" începând din 2025.

În luna mai, luna alegerilor prezidențiale și legislative, inflația a scăzut sub 40% pentru prima dată din decembrie 2021.

Cu toate acestea, cifrele oficiale sunt contestate în mod regulat de economiștii independenți de la Inflation Research Group (Enag). Potrivit acestora, inflația a ajuns la 69,21% începând din ianuarie și la 122,88% în ultimele douăsprezece luni.

O NOUĂ ECHIPĂ ADMINISTREAZĂ FINANȚELE TURCIEI

Noua echipă de la conducerea finanțelor publice ale Turciei - formată din experți recunoscuți -, atât la Banca Centrală, unde anturajul din jurul noii președinte Erkan - prima femeie guvernator - a fost complet reînnoit, cât și la Ministerul Economiei, în jurul lui Mehmet Simsek, a crescut treptat dobânda cheie, care s-a situat luna trecută la 17,5%. Este o creștere mai timidă decât sperau investitorii, dar pe care Banca o dorește graduală.

"Înăsprirea monetară va fi intensificată treptat (...) dacă va fi necesar, până când va exista o îmbunătățire semnificativă a perspectivelor inflației", a explicat Banca Centrală după ce a majorat rata, pentru prima dată în peste doi ani, de la 8,5% la 15%, în iunie.

Noua echipă, intrată în funcție după realegerea președintelui Recep Tayyip Erdogan, la sfârșitul lunii mai, revine la ortodoxia monetară după ani de dobânzi scăzute, o politică favorizată de șeful statului. "Banca Centrală a prezentat un set de previziuni mai realiste în raportul său privind inflația de săptămâna trecută, ridicând prognoza de inflație pentru sfârșitul anului în curs la 58%", a subliniat joi Capital Economics.

VIDEO Casa băntuită, o comedie cu fantomele din parcul Disney CITEȘTE ȘI VIDEO Casa băntuită, o comedie cu fantomele din parcul Disney

"Este clar că majorarea dobânzilor nu reprezintă decât o parte a noii politici", care mizează pe "o creștere a dobânzii cheie la aproximativ 27,50% până la sfârșitul anului, necesară pentru a menține încrederea investitorilor", adaugă compania de analiză financiară.

Timothy Ash, specialist în piețe emergente la BlueBay, a salutat "o echipă impresionantă, capabilă să traseze o cale de ieșire din criză". Analistul indică, de asemenea, o creștere de 27% a veniturilor din turism în prima jumătate a anului 2023.

Aceste vești bune, subliniază el, se adaugă la contractele în valoare de 50 de miliarde de dolari semnate cu Emiratele Arabe Unite în timpul turneului din iulie al lui Erdogan în Golf, care ar urma să ajungă la un total de 100 de miliarde de dolari dacă se pun la socoteală și acordurile semnate în Arabia Saudită cu Qatar și Kuweit.

viewscnt
Afla mai multe despre
inflatie
turcia