Raiffeisen spune că „lucrează” la o ieșire din Rusia, dar le mărește salariile celor 10.000 de angajați de acolo

Raiffeisen spune că „lucrează” la o ieșire din Rusia, dar le mărește salariile celor 10.000 de angajați de acolo
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 aug 2023

Raiffeisen Bank International are responsabilitatea de a păstra și integritatea operațiunilor sale locale din Rusia, angajând aproape 10.000 de oameni. Cheltuielile cu personalul au crescut mai ales în Rusia (cu 199 milioane EUR), ca urmare a salariilor mai mari și a creșterii numărului de angajaț, se arată în Raportul băncii.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Economia rusă se dovedește mai rezistentă la sancțiuni și la izolare decât se presupunea inițial, mai notează documentul. Consumul privat și cheltuielile publice au fost recent pilonii economiei. În ciuda sancțiunilor, mobilizării mediului investițional ostil și izolării economice, economia Rusiei ar putea înregistra o creștere a PIB-ului în 2023 de 1,5%, arată Hotnews.ro

ULTIMA ORĂ Tranzacție: Prosus, acționarul majoritar al eMAG și OLX, vinde PayU GPO, inclusiv în România CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Tranzacție: Prosus, acționarul majoritar al eMAG și OLX, vinde PayU GPO, inclusiv în România

De la izbucnirea războiului din Ucraina, RBaiffeisen „a lucrat intens în interesul tuturor părților interesate pentru a evalua toate opțiunile pentru viitorul Raiffeisenbank din Rusia – până la și inclusiv o ieșire de la Raiffeisenbank din Rusia. RBI și părțile interesate săi se află într-o situație fără precedent și recunosc urgența de a acționa creată de război”

Banca mai spune că se va uita spre „potențiale tranzacții” care ar avea ca rezultat vânzarea sau divizarea Raiffeisenbank Rusia. Cu toate acestea, Raiffeisenbank Rusia va continua să-și sprijine clienții, inclusiv pe cei afectați de reducerea activității în Rusia, și să îndeplinească condițiile pentru menținerea licenței bancare.

Condițiile de piață pentru întreprinderile din Rusia sunt extrem de complexe. Legile și reglementările locale și internaționale care reglementează vânzarea de afaceri în Rusia sunt supuse schimbărilor constante.

Raiffeisen operează și în Ucraina, dar acolo nu au fost creșteri salariale.

Banca se află în vizorul autorităților americane datorită expunerii sale rusești: Departamentul de Trezorerie al SUA a solicitat băncii mii de documente pentru a verifica respectarea sancțiunilor împotriva Moscovei, notează Reuters, care precizează că Raiffeisen Bank International amână planurile de a părăsi Rusia, potrivit a 3 persoane familiare cu această situație. Asta în timp ce Austria își intensifică apărarea legăturilor vechi de decenii cu Moscova, deși oficial austriecii susțin Ucraina în acest conflict.

RBI nu și-a prezentat încă planul autorităților de supraveghere de la Banca Centrală Europeană (BCE), făcând improbabilă o plecare până în septembrie.

Banca vrea să aștepte aprobarea BCE înainte de a le cere acționarilor undă verde, au spus două dintre persoanele familiarizate cu chestiunea, ceea ce ar putea dura luni de zile.

EXCLUSIV Gigantul francez Air Liquide ridică o nouă fabrică de tuburi de oxigen lângă București și o închide pe cea din Buzău CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Gigantul francez Air Liquide ridică o nouă fabrică de tuburi de oxigen lângă București și o închide pe cea din Buzău

Mai mult, va mai fi nevoie de aprobarea băncii centrale din Rusia, a ministerului lor de finanțe și, în cazul unei vânzări, chiar a președintelui rus Vladimir Putin.

RBI are aproximativ 2.600 de clienți corporativi, 4 milioane de clienți persoane fizice și 10.000 de angajați.

Guvernatorul băncii centrale austriece, Robert Holzmann, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la presiunile făcute asupra băncii într-o discuție cu președintele BCE Christine Lagarde, a declarat o persoană care cunoaște aceste discuții.

Banca centrală a Austriei și BCE au refuzat să comenteze.

Raiffeisen se confruntă, de asemenea, cu presiuni din partea Washingtonului iar la mijlocul lunii iunie, ministrul de Finanțe al Austriei, Magnus Brunner, a discutat cu cel mai înalt oficial al Trezoreriei SUA, Brian Nelson, subliniind că Austria va coopera pe deplin, a declarat o persoană care cunoaște problema. O altă sursă a spus că ministrul de finante astriac ar fi îndemnat SUA să nu facă presiuni asupra Raiffeisen Bank.

viewscnt
Afla mai multe despre
raiffeisen
rusia