Într-o mișcare surprinzătoare, Putin ridică vizele georgienilor și restabilește legăturile aeriene și turistice

Într-o mișcare surprinzătoare, Putin ridică vizele georgienilor și restabilește legăturile aeriene și turistice
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 mai 2023

Rusia a restabilit regimul de călătorie fără vize pentru cetățenii Georgiei și a ridicat interdicția privind zborurile directe între cele două țări impusă în 2019, relatează Reuters și TASS.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Cetățenii georgieni vor putea vizita Rusia pentru o perioadă de până la 90 de zile fără vize începând cu 15 mai. De asemenea, sunt permise zborurile companiilor aeriene rusești și vânzările de excursii în Georgia, potrivit decretelor semnate miercuri de președintele rus Vladimir Putin, a transmis agenția de presă a statului rus, TASS.

BNR a menținut dobânda cheie la 7% CITEȘTE ȘI BNR a menținut dobânda cheie la 7%

În plus, Ministerul rus de Externe a eliminat recomandarea adresată cetățenilor ruși de a se abține de la călătorii în Georgia. Ministerul rus de Externe a explicat că decizia Moscovei este legată de inițiativa de "a facilita comunicarea și contactele între țări", scrie News.ro.

Într-un comunicat, Ministerul rus al Transporturilor a precizat că liniile aeriene rusești vor opera șapte zboruri săptămânale între Moscova și capitala Georgiei, Tbilisi.

Potrivit TASS, zborurile directe ar putea fi reluate până la sfârșitul lunii mai, iar operatorii de turism se așteaptă la o creștere a traficului turistic către Georgia.

Măsura reprezintă o încălzire bruscă a relațiilor dintre Moscova și Tbilisi, care au fost printre cele mai tensionate din fosta Uniune Sovietică, dar care s-au îmbunătățit în ultimii ani, deoarece partidul de guvernământ al Georgiei a evitat să atace Moscova.

Rusia permite cetățenilor din majoritatea fostelor republici sovietice accesul fără vize, dar a impus un regim de vize pentru georgieni în anul 2000, invocând riscul de terorism în regiunea Caucazului de Nord. Apoi, Moscova a interzis zborurile directe către Georgia în 2019, după proteste antiruse la Tbilisi.

La rândul său, Georgia le permite rușilor accesul fără viză și drepturi depline de muncă pentru o perioadă de până la un an, ceea ce a făcut din această țară una dintre principalele destinații pentru rușii care și-au părăsit țara de la începutul războiului din Ucraina.

Moscova și Tbilisi nu mai au însă relații diplomatice oficiale din 2008, când au purtat un scurt război din cauza Osetiei de Sud, o regiune separatistă a Georgiei susținută de Rusia.

FOTO Revenirea la impozit de 5% pe dividende, propusă de Cîțu - la un pas de adoptare. Majoritatea liberalilor au votat pentru CITEȘTE ȘI FOTO Revenirea la impozit de 5% pe dividende, propusă de Cîțu - la un pas de adoptare. Majoritatea liberalilor au votat pentru

Leonid Kalașnikov, președintele Comisiei pentru afaceri CSI, integrare eurasiatică și relații cu compatrioții din Duma de Stat a Rusiei, a declarat pentru TASS, comentând abolirea regimului de vize și restabilirea legăturilor aeriene, că normalizarea completă a relațiilor dintre Rusia și Georgia este acum imposibilă, dar în unele lucruri "se poate găsi un teren comun în interesul cetățenilor".

PREȘEDINTA GEORGIEI: "PROVOCARE"

Președinta Georgiei, Salome Zourabichvili, ale cărei prerogative sunt în mare parte ceremoniale, dar care a acuzat în repetate rânduri partidul de guvernământ Visul Georgian că are legături cu Moscova - deși a fost aleasă cu sprijinul acestuia în 2018 -, a scris pe Twitter că demersul Rusiei este "o provocare". Ea a declarat că liberalizarea vizelor este "inacceptabilă" în condițiile în care invazia Moscovei în Ucraina continuă.

Potrivit acesteia, abolirea regimului de vize va provoca tensiuni între forțele politice din republică. Zourabichvili a cerut convocarea Consiliului de Securitate al țării pentru a discuta despre introducerea vizelor de trei luni pentru ruși, scrie TASS.

Societatea georgiană rămâne puternic anti-rusă, sute de mii de georgieni trăind ca refugiați interni după ce au fugit din Osetia de Sud și dintr-o altă regiune secesionistă susținută de Rusia, Abhazia.

Cu toate acestea, guvernul a evitat să adopte o poziție vădit antirusească de la începutul a ceea ce Moscova numește "operațiunea sa militară specială" în Ucraina, lansată la 24 februarie 2022, și a refuzat să impună sancțiuni Rusiei.

Lituania: Parlamentul aprobă taxarea temporară a profiturilor excesive ale băncilor CITEȘTE ȘI Lituania: Parlamentul aprobă taxarea temporară a profiturilor excesive ale băncilor

Poziția Georgiei față de război a fost lăudată de Moscova, care a descris-o ca fiind "echilibrată", dar a tensionat relațiile cu Uniunea Europeană, la care mulți georgieni ar dori ca țara lor să adere.

În martie, pe fondul unor ample proteste de stradă, guvernul georgian a renunțat la demersurile de a adopta un proiect de lege care să reglementeze așa-numiții "agenți străini". Criticii au declarat că proiectul de lege a fost inspirat de o lege rusă despre care spun că a fost folosită pentru a submina societatea civilă și că este un simbol al unei schimbări autoritare în Georgia.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
georgia