Producătorul chinez de acumulatoare electrice Eve Power va construi prima sa uzină europeană la Debrecen

Producătorul chinez de acumulatoare electrice Eve Power va construi prima sa uzină europeană la Debrecen

Péter Szijjártó

Profit.ro
Profit.ro
scris 10 mai 2023

Cel de-al nouălea producător de acumulatoare electrice din lume, compania chineză Eve Power va construi prima sa uzină europeană la Debrecen, cu o investiție de aproximativ 400 de miliarde de forinți (1,07 miliard de euro), creând peste 1000 de noi locuri de muncă, a anunțat ministrul afacerilor externe și comerțului exterior, Péter Szijjártó, conform MTI.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

El a precizat că firma va deschide această uzină la cererea BMW, cu scopul de a furniza uzinei BMW din Ungaria celule de acumulator cilindrice, de ultimă generație. Statul contribuie cu o finanțare de 14 de miliarde de forinți (37,6 de milioane de euro) la proiectul în valoare de 400 de miliarde forinți, sprijinind astfel crearea a peste 1000 de noi locuri de muncă, scrie News.ro.

De ce îi ia atât de mult timp Bulgariei ca să devină prosperă? Comparație cu România, Lituania și Polonia CITEȘTE ȘI De ce îi ia atât de mult timp Bulgariei ca să devină prosperă? Comparație cu România, Lituania și Polonia

Ministrul a declarat că 95% din necesarul de apă al acestei investiții ecologice va fi acoperit din ape reziduale tratate și din ape de suprafață și că, mai mult, compania va recicla o parte din apele reziduale de proces la fața locului.

El a mai spus că guvernul va finanța și alte dezvoltări majore în oraș, cum ar fi modernizarea sistemului de utilități de apă, adică alimentarea cu apă și evacuarea apelor uzate, investiție în valoare de 108 miliarde de forinți (290,3 de milioane de euro). “Cred că pot fi mulțumiți și cei de aici care sunt pe bună dreptate preocupați de apă”, a adăugat el.

Péter Szijjártó a subliniat că în Ungaria, puține probleme beneficiază de un consens atât de larg precum importanța protecției mediului.

“Obiectivul clar al guvernului este de a face din Ungaria un lider global în domeniul protecției mediului. Obiectivul nostru clar este ca Ungaria să se numere printre țările care fac cel mai mult pentru a proteja mediul înconjurător și pentru a conserva planeta noastră”,  a declarat el.

În acest context, ministrul a reamintit deciziile europene care prevăd schimbarea verde și a subliniat că, pentru a atinge acest obiectiv, trebuie eliminate sursele de poluare cele mai puternice, inclusiv electrificarea transportului rutier, care este responsabil pentru 14% din emisiile de substanțe nocive.

Google I/O 2023 începe miercuri - ce produse vor fi lansate CITEȘTE ȘI Google I/O 2023 începe miercuri - ce produse vor fi lansate

În opinia ministrului, în condițiile în care cererea va crește de zece ori până în 2030, singura întrebare este: unde vor fi construite fabricile de acumulatoare electrice în Europa și cine va profita de pe urma lor.

“Țările care pot atrage construcția de fabrici de acumulatoare electrice vor avea o garanție pe termen lung privind creșterea economiei lor”,  a spus Szijjártó, adăugând: ”Concurența pentru investițiile în acest sector este imensă, țările fac tot posibilul pentru atrage aceste investiții”.

viewscnt
Afla mai multe despre
eve power
debrecen