Invazia rusească ar putea diminua cu 42% recolta de floarea soarelui a Ucrainei

Invazia rusească ar putea diminua cu 42% recolta de floarea soarelui a Ucrainei
scris 24 mar 2022

Cantitatea de floarea soarelui recoltată în acest an de Ucraina ar putea scădea cu 42%, până la 9,6 milioane de tone, ca urmare a diminuării semnificative a suprafețelor însămânțate în urma invaziei rusești, au prognozat analiștii firmei de consultanță în agricultură APK-Inform, informează Reuters.

Ucraina este lider mondial în ceea ce privește culturile de floarea soarelui și exporturile de ulei de floarea soarelui, scrie Agerpres.

Studiu EY România: 78% dintre Directorii Financiari din România consideră că se vor implica mai mult în dezvoltarea și executarea strategiilor de business în următorii trei ani CITEȘTE ȘI Studiu EY România: 78% dintre Directorii Financiari din România consideră că se vor implica mai mult în dezvoltarea și executarea strategiilor de business în următorii trei ani

Potrivit APK-Inform, suprafața însămânțată cu floarea soarelui în Ucraina ar putea scădea în 2022 până la minimumul ultimilor 13 ani, undeva între 4,2 și 4,4 milioane de hectare, cu 35% mai puțin față de nivelul din 2021.

"Reducerea este cauzată de faptul că o mare parte din luptele din Ucraina sunt concentrate în principalele regiuni unde se cultivă floarea soarelui", susține firma de consultanță.

De asemenea, APK-Inform estimează că recolta de rapiță a Ucrainei ar putea scădea cu 19%, până la 2,52 milioane de tone, în timp ce producția de soia ar putea scădea cu 23% până la 2,74 milioane de tone.

Recent, ministrul ucrainean al Agriculturii, Roman Leshchenko, a declarat că suprafața însămânțată cu culturi de primăvară ar putea să se înjumătățească în acest an, comparativ cu nivelul din 2021, până la aproximativ șapte milioane de hectare, față de 15 milioane de hectare preconizate înainte de invazia rusească.

Ucraina este un mare producător și exportator mondial de cereale și uleiuri vegetale, însă oficialii și fermierii se așteaptă ca în 2022 recoltele și exporturile sale să scadă din cauza războiului. În mod tradițional, Ucraina începe însămânțările de primăvară la finele lunii februarie sau la începutul lui martie, însă în acest an însămânțările de primăvară au fost întârziate semnificativ.

În paralel, potrivit unor informații publicate în cotidianul ucrainean Ekonomichna Pravda, ministrul Agriculturii, Roman Leshchenko, și-ar fi prezentat miercuri demisia din funcție, fără a oferi un motiv. Demisia sa va trebui însă să fie supusă votului Parlamentului. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina
floarea soarelui