Jumătate dintre români spun că Ucraina ar trebui „împinsă” să încheie un acord de pace cu Rusia. Cele mai pesimiste state europene în privința unei victorii a Kievului

Jumătate dintre români spun că Ucraina ar trebui „împinsă” să încheie un acord de pace cu Rusia. Cele mai pesimiste state europene în privința unei victorii a Kievului
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 feb 2024

​Jumătate dintre români sunt de părere că Europa ar trebui să „împingă” Ucraina să negocieze un acord de pace cu Rusia, iar peste o treime cred că refugiații ucraineni reprezintă o amenințare pentru România, arată un sondaj de opinie realizat în 12 țări europene de către Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR).

Sondajul realizat în luna ianuarie a colectat răspunsuri de la un total de aproximativ 17.000 de persoane din Austria, Franța, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Spania, Suedia și Ungaria, scrie Hotnews.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Lavrov critică dur, în Cuba, „dominația” și „hegemonia” Statelor Unite CITEȘTE ȘI Lavrov critică dur, în Cuba, „dominația” și „hegemonia” Statelor Unite
Evenimente
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Acesta arată că înfrângerea suferită vara trecută de armata ucraineană în ofensiva sa de vară și evoluțiile care au urmat au zdruncinat puternic încrederea într-o victorie ucraineană pe front. Doar 10% dintre persoanele intervievate au răspuns că se așteaptă ca Ucraina să poată câștiga războiul pe teren.

În România, procentul este de 9%, în timp ce 18% din românii chestionați pentru sondaj spun că Rusia va câștiga și alți 37% sunt de părere că Moscova și Kievul vor ajunge la o înțelegere negociată.

Românii și maghiarii spun în procent mare că Ucraina ar trebui „împinsă” să negocieze pacea cu Rusia

Cei mai pesimiști europeni privind posibilitatea ca Ucraina să câștige războiul sunt grecii, doar 2% din cei chestionați răspunzând pozitiv, și maghiarii (4%). 31% din maghiari și 30% din greci au spus, în schimb, că se așteaptă ca Rusia să încheie victorioasă conflictul.

Întrebați ce ar trebui să facă Europa mai pe larg în privința războiului, 50% din respondenții din România au spus că Ucraina ar trebui să fie „împinsă” să încheie un acord de pace negociat. Procentul respondenților care au răspuns astfel este mai mare în doar 3 țări din cele în care a fost realizat sondajul: Italia (52%), Grecia (59%) și Ungaria (64%).

Doar 21% din respondenții români au spus că Ucraina ar trebui să fie susținută pentru a-și recupera teritoriile ocupate de armata rusă. Procentul este de 18% în Italia și 16% în Grecia și Ungaria.

Sondajul arată în schimb că Ucraina este susținută acum cel mai puternic de locuitorii din Suedia, Franța și Portugalia, care au răspuns în procent de 50%, 48%, respectiv 47% că Europa ar trebui să sprijine Kievul în vederea recuperării teritoriilor pierdute.

Nicolae Ceaușescu a rămas fără titlul de doctor honoris causa CITEȘTE ȘI Nicolae Ceaușescu a rămas fără titlul de doctor honoris causa

Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de refugiații ucraineni

Însă, în pofida sprijinului puternic pentru Ucraina în privința recuperării teritoriului, sondajul arată, de asemenea, că polonezii sunt cei mai îngrijorați europeni în ceea ce privește refugiații ucraineni, 40% dintre cei intervievați afirmând că ei sunt mai mult o amenințare decât o oportunitate pentru țara lor.

Procentul este de 37% în Ungaria și 35% în România. În Suedia, cunoscută timp de decenii drept o țară prietenoasă față de refugiați și migranți, procentul este de doar 10%, în timp ce 52% din suedezi spun că refugiații ucraineni reprezintă o oportunitate pentru țara lor.

Respondenții din țara nordică sunt urmați în această privință de cei din Portugalia (35%), Spania (34%), Olanda și Austria (33%) și Germania (31%).

Doar 13% din românii intervievați pentru sondajul ECFR au răspuns că refugiații ucraineni reprezintă o oportunitate, cel mai mic procent din cele 12 țări care au luat parte la sondaj. Procentul este de sub 20% în doar alte două țări, Grecia (16%) și Ungaria (19%).

Deși polonezii sunt europenii cei mai îngrijorați de problema refugiaților sosiți din Ucraina, sondajul arată că 27% dintre ei spun totuși că ei reprezintă o oportunitate pentru țara lor.

Sondajul a fost publicat la aproape două ani de la începerea invaziei rusești și într-un moment în care Ucraina se află în dificultate în fața unei Rusii revigorate de erodarea sprijinului occidental pentru Kiev.

Sondajul poate fi consultat integral pe site-ul ECFR.

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina
rusia
pace