Kazahstanul a primit acorul verbal al Rusiei pentru exportul a 20 de mii de tone de petrol în Germania prin compania-mamă a Rompetrol

Kazahstanul a primit acorul verbal al Rusiei pentru exportul a 20 de mii de tone de petrol în Germania prin compania-mamă a Rompetrol
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 11 ian 2023

Kazahstanul, prin intermediul KMG Trading, companie membră a grupului kazah din care face parte și Rompetrol, intenționează să trimită primele 20 de mii de tone de petrol KEBKO în Germania prin oleoductul rus Druzhba (Prietenia) în luna ianuarie, având în acest sens o confirmare verbală din partea guvernului de la Moscova. Țițeiul privine din zăcământul Karachaganak, operat de un consorțiu format din KMG, Lukoil, Shell, ENI și Chevron.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De ce este important: Principala rută de export a petrolului kazah către Europa este în prezent oleoductul Caspian Pipeline Consortium (CPC). Mutarea unei părți din exportul de țiței kazah pe Druzhba disponibilizează capacitate de transport prin CPC pentru companiile ruse, în special Lukoil, care până în prezent, nu foloseau decât maxim 10% din capacitatea terminalelor CPC de la Novorosisk . Compania rusă Lukoil a încetat deja să mai exporte petrol prin conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) începând din luna decembrie, ca urmare a sancțiunilor occidentale vizând petrolul rusesc, și în schimb le-a reorientat spre CPC.

Mai este important: Rafinăriile din România se alimentează cu țiței de import în principal prin oleoductul CPC. Mutarea exporturilor Lukoil de pe BTC pe CPC, oleoduct care nu este supus sancțiunilor UE, pare a rezolva și problema alimentării Petrotel, deținută de compania de trading a Lukoil, Litasco.

Alcoolul se scumpește. Avertisment - Prețurile vor crește, consumul de alcool nefiscalizat va înflori CITEȘTE ȘI Alcoolul se scumpește. Avertisment - Prețurile vor crește, consumul de alcool nefiscalizat va înflori

„În ianuarie vom exporta în Germania prin Druzhba primul lot, de 20 de mii de tone, aproximqtin 1,5 milioane tone anual. Cantitatea totală solicitată (de germani - n.r.) este de până la 6 milioane de tone pe an. Nevoia, desigur, este mai mare în Germania", a declarat ministrul Energiei al Kazahstanului, Bolat Akchulakov, citat de Kommersant.

„Așteptam confirmarea oficială de la colegii ruși. Cum este vorba de o tranzitare a teritoriului Federației Ruse, avem nevoie de acordul acestora.

În decembrie, autoritățile germane au declarat că în 2023 nu vor cumpăra petrol rusesc, ci intenționează să importe petrol din Kazahstan prin conducta petrolieră Druzhba.

Pe 29 decembrie 2022, opperatorul de transport din Kazahstan KazTransoil a raportat că a solicitat acordul celui rus, Transneft, pentru tranzitul a 1,2 milioane de tone de petrol kazah către Germania în 2023. Vicepremierul rus Alexander Novak a precizat la acea dată că Rusia este pregătită să sprijine livrările de petrol kazah către Germania.

Putin vrea mai mulți bani de la companiile ruse. ”Investițiile” se duc în armată CITEȘTE ȘI Putin vrea mai mulți bani de la companiile ruse. ”Investițiile” se duc în armată

Ministerul german al Economiei a anunțase anterior că rafinăriile din Schwedt și Leuna nu vor cumpăra petrol din Rusia anul viitor, rezervându-și capacități din Kazahstan.

Igor Yușkov, expert rus, citat de Kommersant, susține că în cazul Germaniei, înlocuirea petrolului rusesc cu cel kazah KEBCO are sens, pentru că prin Druzhba va curge în continuare și țiței Ural, iar rafinăriile germane nu vor trebui să-și adapteze procesul de producție și nici să devină dependende de importurile de materii prime prin portul polonez Gdansk.

viewscnt
Afla mai multe despre
export
petrol
kazahstan
rusia
germania
druzhba