Kazahstanul mută serverele rusești ale Yandex de teama de a nu fi spionat

Kazahstanul mută serverele rusești ale Yandex de teama de a nu fi spionat
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 aug 2023

Kazahstanul a anunțat că va aduce în țară serverele aparținând gigantului tehnologic rus Yandex, după ce Moscova a acordat serviciilor secrete rusești acces la datele personale ale utilizatorilor serviciului de taxi al grupului, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

"Yandex va muta serverul yandex.kz în Kazahstan", a precizat Ministerul Dezvoltării Digitale într-un comunicat, după ce "a organizat o întâlnire cu reprezentanții Yandex și ai Comitetului pentru Securitatea Informației, pe tema securității informațiilor și a protecției datelor personale".

Musk anunță noua măsură de reformă pe X, fosta Twitter - Interdicție la blocare. Anunțul său provoacă numeroase critici pe Internet CITEȘTE ȘI Musk anunță noua măsură de reformă pe X, fosta Twitter - Interdicție la blocare. Anunțul său provoacă numeroase critici pe Internet

"Yandex a confirmat că este pregătită să continue transferul serverelor care deservesc domeniul yandex.kz pe teritoriul țării, ceea ce a fost deja făcut pentru Yandex Go", omologul serviciului occidental de taxi Uber, a precizat ministerul.

Yandex, supranumit "Google-ul rusesc" și care operează în 15 țări, nu a comentat acest anunț, scrie News.ro.

Această decizie intervine în contextul în care domeniul yandex.kz a fost blocat temporar în Kazahstan la jumătatea lunii august, după ce Rusia a autorizat serviciile sale de securitate (FSB) să aibă acces 24 de ore din 24 la datele personale ale utilizatorilor serviciilor de taxi rusești începând cu 1 septembrie.

La momentul respectiv, Yandex și-a asigurat utilizatorii că legislația rusă nu se aplică în străinătate, recunoscând totodată că ar putea transmite date cu caracter personal în cazul în care organismele autorizate îi solicită acest lucru.

Potrivit site-ului independent rus Meduza, toate datele Yandex Go sunt stocate în centre din Rusia, în contextul în care Kremlinul încearcă să își întărească controlul asupra sectorului tehnologic strategic.

În decembrie, conducerea Yandex a anunțat o reorganizare a grupului după mai multe luni de instabilitate, marcată în special de sosirea unui apropiat al președintelui rus Vladimir Putin în calitate de "consilier pentru dezvoltare".

Tranzacție - Companie software din UK co-fondată de un român, cu peste 250 de angajați în România, a fost cumpărată de un mare grup american CITEȘTE ȘI Tranzacție - Companie software din UK co-fondată de un român, cu peste 250 de angajați în România, a fost cumpărată de un mare grup american

Cofondatorul Yandex, Arkadi Voloj, care a demisionat din grup în 2022, este unul dintre puținii mari antreprenori ruși care au denunțat public ofensiva împotriva Ucrainei, deși este pus pe lista sancțiunilor occidentale.

Kazahstanul, un aliat apropiat al Moscovei, s-a distanțat de Kremlin de la invazia rusă în Ucraina și a primit mulți ruși care au fugit de mobilizare.

viewscnt
Afla mai multe despre
yandex
servere
kazahstan