UiPath - amendată în România

UiPath - amendată în România
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 21 aug 2023
Subsidiara UiPath din România, primul unicorn românesc, listat la bursa din New York, a fost amendată cu echivalentul sumei de 70.000 euro de către Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, pentru publicarea datelor personale ale unui număr semnificativ de utilizatori ai Platformei Academy.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.
 
În cazul de față, având în vedere că sediul central al UiPath SRL este în România, Autoritatea a avut rolul de instituție de supraveghere a sediului principal al operatorului.

Investigația a fost demarată ca urmare a transmiterii de către operator a unei notificări de încălcare a securității datelor cu caracter personal în temeiul Regulamentului General privind Protecția Datelor.

DOCUMENT Polițele RCA emise Euroins, asigurător în faliment, vor fi prelungite CITEȘTE ȘI DOCUMENT Polițele RCA emise Euroins, asigurător în faliment, vor fi prelungite Astfel, Uipath SRL a notificat o încălcare a confidențialității datelor cu caracter personal, constând în publicarea datelor cu caracter personal a unui număr semnificativ de utilizatori ai Platformei Academy pe un website accesibil la o adresa URL.

În cadrul investigației, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a constatat că Uipath SRL nu ar fi pus în aplicare măsuri tehnice și organizatorice adecvate pentru a asigura că, în mod implicit, datele cu caracter personal nu pot fi accesate, fără intervenția persoanei, de un număr nelimitat de persoane,  incluzând capacitatea de a asigura confidențialitatea și rezistența continue ale sistemelor și serviciilor de prelucrare, precum și un proces pentru testarea, evaluarea și aprecierea periodice ale eficacității măsurilor tehnice și organizatorice pentru a garanta securitatea prelucrării.

Acest fapt ar fi condus la divulgarea neautorizată și accesul neautorizat la datele cu caracter personal (nume și prenume utilizator, identificatorul unic al fiecărui utilizator, adresa de e-mail, numele companiei la care utilizatorul este angajat, țara și detalii despre nivelul de cunoștințe obținut în cadrul cursurilor UiPath ACADEMY) a circa 600.000 de utilizatori ai Platformei Academy aparținând operatorului UiPath, pentru o perioadă de aproximativ 10 zile.

EXCLUSIV Un nou IFN pentru finanțarea sectorului agricol. Capitalul vine de la holdingul ROCA Agri RDF CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Un nou IFN pentru finanțarea sectorului agricol. Capitalul vine de la holdingul ROCA Agri RDF

Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a considerat că această încălcare a prelucrării datelor cu caracter personal este de natură a aduce persoanelor vizate prejudicii fizice, materiale sau morale, cum ar fi pierderea controlului asupra datelor lor cu caracter personal sau pierderea confidențialității datelor cu caracter personal.

Autoritatea a apreciat că circumstanțele cazului prezintă un grad de gravitate care impune aplicarea unei sancțiuni cu amendă împotriva operatorului. Cazul a fost analizat din punctul de vedere al criteriilor de individualizare a amenzilor prevăzute la articolul 83 aliniatul (2) și (3) din RGDP, în special cele referitoare la:

natura, gravitatea și durata încălcării – afectarea a 600.000 de persoane vizate (utilizatori ai Platformei Academy); setările tehnice ale spațiului de stocare permiteau accesul neautorizat la datele cu caracter personal ale utilizatorilor Platformei Academy; incidentul a constat în publicarea datelor cu caracter personal pe un website terț, informație adusă la cunoștința operatorului de o terță persoană;
caracterul neglijent al vinovăției operatorului în acest caz;

 

măsurile de remediere a aspectelor sesizate, adoptate de operator pe parcursul investigației întreprinse de ANSPDCP;
 

gradul de cooperare cu autoritatea de supraveghere;
 

categoriile de date cu caracter personal prelucrate (nume și prenume utilizator asociat contului Platformei Academy, numele de utilizator, identificatorul unic al fiecărui utilizator, adresa de e-mail, numele companiei la care utilizatorul este angajat, țara și detalii despre nivelul de cunoștințe obținut în cadrul cursurilor UiPath ACADEMY).

Armata a cumpărat asigurări de viață destinate militarilor. Polița depășește 20 milioane de lei CITEȘTE ȘI Armata a cumpărat asigurări de viață destinate militarilor. Polița depășește 20 milioane de lei

În urma investigației efectuate, Autoritatea Națională de Supraveghere a informat celelalte autorități de supraveghere implicate, în cadrul unei proceduri de consultare informală, bazată pe art. 60 din Regulamentul (UE) 2016/679, cu privire la concluziile rezultate din investigațiile efectuate în acest caz cu impact transfrontalier și măsurile propuse.

Uipath SRL a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 346.598 lei, echivalentul sumei de 70.000 euro.

În același timp, Autoritatea de supraveghere a dispus față de operator măsura corectivă de a implementa un mecanism procedurat și aplicat la intervale regulate de timp, privind testarea, evaluarea și aprecierea periodică  a eficacității măsurilor adoptate, ținând cont de riscul prezentat de prelucrare, în vederea asigurării unui nivel de securitate corespunzător și evitării pe viitor a unor incidente de securitate similare.
 
Subsidiara UiPath din România a consemnat anul trecut o pierdere de 249,4 milioane de lei, de la 360,3 milioane de lei în 2021 și 19,4 milioane de lei în 2020, relevă datele analizate de Profit.ro.
 
Afacerile UiPath SRL București, companie înființată în anul 2015, au crescut în schimb de la 1,65 miliarde de lei în 2021 la 2,27 miliarde de lei. Cifrele UiPath Romania sunt peste rezultatele subsidiarelor locale ale IBM și Oracle.
 
Datoriile totale ale societății au scăzut de la 1,622 miliarde de lei la 1,05 miliarde de lei, iar creanțele au avansat la 736,14 milioane de lei, de la 486,5 milioane de lei și 542,1 milioane de lei în 2020.
 
Numărul mediu de angajați a atins 1.035 salariați, cu peste 100 de persoane mai mult față de 2021.

EXCLUSIV Grupul bulgar Eurohold nu renunță la piața asigurărilor din România, după falimentul Euroins CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Grupul bulgar Eurohold nu renunță la piața asigurărilor din România, după falimentul Euroins

Profit.ro a anunțat, în februarie 2022, că societatea din România a fost capitalizată cu 202,2 milioane de dolari, din care aportul la capitalul social s-a ridicat la 8,01 milioane de dolari, iar diferența a fost reprezentată de prima de emisiune.

În urma operațiunii, capitalul social al UiPath SRL a fost majorat la 35 milioane de lei.

Una din patru mașini are asigurare RCA la Euroins și riscă să expire. Cum vrea ASF să dea timp șoferilor să-și facă noi contracte CITEȘTE ȘI Una din patru mașini are asigurare RCA la Euroins și riscă să expire. Cum vrea ASF să dea timp șoferilor să-și facă noi contracte

UiPath, companie fondată în România de Dines și Marius Tîrcă și având în prezent sediul în SUA, dezvoltă tehnologii de automatizare software a proceselor de lucru din mediul office (Robotic Process Automation/RPA).

Detalii AICI despre ultimele cifre financiare ale UiPath.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
uipath
pierdere
afaceri