Kievul anunță că a exportat 13 milioane de tone de marfă prin Marea Neagră

Kievul anunță că a exportat 13 milioane de tone de marfă prin Marea Neagră
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 dec 2023

Ucraina a declarat că a exportat aproximativ 13 milioane de tone de mărfuri de la înființarea, în august, a unui coridor maritim în Marea Neagră devenit foarte important pentru comerțul său, în pofida amenințărilor rusești cu bombardamente, notează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Aceste aproximativ "13 milioane de tone" au fost transportate de 400 de nave, a indicat ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov.

FOTO Se deschid circulației noile pasaje rutiere din centrul civic din Oradea. Primăria: Cele mai mari lucrări realizate în Oradea în ultimii 30 de ani CITEȘTE ȘI FOTO Se deschid circulației noile pasaje rutiere din centrul civic din Oradea. Primăria: Cele mai mari lucrări realizate în Oradea în ultimii 30 de ani

El și-a exprimat "recunoștința" față de armată și partenerii internaționali ai Ucrainei pentru asigurarea funcționării acestui coridor "în condiții de agresiune militară", scrie Agerpres.

După un an 2023 dificil pe front, Ucraina se poate lăuda cu reușite în Marea Neagră, unde a provocat pagube flotei rusești considerată a fi mult mai puternică.

Armata Kievului a reușit să țină navele rusești departe de sud-vestul acestei mări și să deschidă un coridor maritim pentru a exporta cereale ucrainene, ignorând amenințările cu bombardamente.

Acest coridor a fost înființat în august pentru a conecta porturile din sudul Ucrainei și Strâmtoarea Bosfor, la câteva săptămâni după ce Moscova s-a retras dintr-un acord cerealier între cele două țări în război.

Acordul a permis exportul a aproape 33 de milioane de tone de cereale și alte produse alimentare ucrainene prin Marea Neagră într-un an.

Această cale este cu atât mai importantă, cu cât mai multe rute terestre au fost blocate în ultimele luni de manifestații ale șoferilor de camioane polonezi, nemulțumiți de concurența considerată "nedreaptă" din partea colegilor lor ucraineni.

VIDEO Napoletanul Gino Sorbillo, considerat regele pizzerilor din Italia, a început să facă pizza cu ananas. Alăturarea fructului cu pizza e considerată în peninsulă un afront național. Istoria pizzei care produce oroare în Italia CITEȘTE ȘI VIDEO Napoletanul Gino Sorbillo, considerat regele pizzerilor din Italia, a început să facă pizza cu ananas. Alăturarea fructului cu pizza e considerată în peninsulă un afront național. Istoria pizzei care produce oroare în Italia

Rusia a amenințat că va viza navele care sosesc sau părăsesc porturile ucrainene, lovind în același timp infrastructuri portuare și cerealiere.

O navă comercială sub pavilion panamez care se îndrepta către un port ucrainean pentru a încărca cereale a lovit o mină săptămâna aceasta, rănind doi marinari.

Președintele Volodimir Zelenski a salutat sâmbătă succesele maritime ale țării sale, declarând că forțele sale au "recucerit marea" anul acesta.

viewscnt
Afla mai multe despre
kiev
ucraina
marea neagra