FOTO Afaceri sub foc încrucișat: ″Regele alcoolului″ din Ucraina, cel mai mare producător și distribuitor din Europa de Est - acuzat că a finanțat...ambele tabere. Reacția magnatului

FOTO Afaceri sub foc încrucișat: ″Regele alcoolului″ din Ucraina, cel mai mare producător și distribuitor din Europa de Est - acuzat că a finanțat...ambele tabere. Reacția magnatului

Sursă foto: captură https://khor.com/

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 30 dec 2023

Yevhen Cherniak, unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Ucraina, cu o avere estimată de Forbes în 2021 la 470 de milioane de dolari, proprietar și conducător al conglomeratului Global Spirits, cel mai mare producător și distribuitor de băuturi spirtoase din Europa de Est, ce are în portofoliu brandul internațional de vodcă Khortytsa (Khor), este acuzat oficial de autoritățile de la Kiev că ar fi finanțat agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Acuzația vine la numai câteva luni după ce, la rândul lor, autoritățile de la Moscova l-au pus pe Cherniak pe ″lista neagră″ cu ″teroriști″ și ″extremiști″, după ce au concluzionat, în urma unei investigații, că magnatul ucrainean ar fi dat bani armatei Ucrainei și i-ar fi cumpărat echipamente militare, din fonduri generate de operațiunile Global Spirits din Rusia.

EXCLUSIV Guvernul închide anul 2023 cu un deficit bugetar de 5,72% CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul închide anul 2023 cu un deficit bugetar de 5,72%

Serviciul de Securitate (SBU) al Ucrainei a anunțat recent că are indicii temeinice potrivit cărora mai multe companii din grupul deținut de Yevhen Cherniak ar fi continuat să facă afaceri cu ″statul agresor″ și după invazie și au transferat bugetului de stat al Rusiei în 2022, primul an al războiului, o sumă totală de circa 6 miliarde de hrivne (echivalentul a peste 175 milioane euro), sub formă de taxe și impozite.

De asemenea, potrivit sursei citate, subsidiare ale Global Spirits din 4 state din Asia Centrală și Caucazul de Sud ar fi achiziționat în 2022 cantități industriale de alcool neprelucrat și alte mărfuri similare din Federația Rusă.

CONFIRMARE TAROM retrage din flotă unele avioane CITEȘTE ȘI CONFIRMARE TAROM retrage din flotă unele avioane

SBU susține că, în urma perchezițiilor desfășurate la sedii din Ucraina ale grupului, au fost descoperite documente și alte probe care ar dovedi acuzația de sprijinire financiară a agresiunii militare ruse, formulată la adresa lui Cherniak și a 6 executivi de top ai Global Spirits. Mai important, autoritățile de la Kiev au pus sechestru pe activele și proprietățile mai multor societăți din grupul lui Yevhen Cherniak, acestea putând fi confiscate de stat în cazul în care urmărirea penală se va finaliza cu condamnări definitive.

Cherniak a reacționat pe conturile sale de pe principalele rețele de socializare, negând vehement toate acuzațiile și afirmând că grupul său este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat al Ucrainei și cel mai mare donator pentru Forțele Armate ucrainene din industria locală a alcoolului.

FOTO Boloș anunță, cu emoții și flori, că șeful interimar DGAMC, instalat mai puțin de o lună în locul lui Mișa, a făcut planul într-o lună cu venituri normale la ANAF și Vamă. Va cere după Bobotează schimbarea unor șefi de la ANAF și Vamă CITEȘTE ȘI FOTO Boloș anunță, cu emoții și flori, că șeful interimar DGAMC, instalat mai puțin de o lună în locul lui Mișa, a făcut planul într-o lună cu venituri normale la ANAF și Vamă. Va cere după Bobotează schimbarea unor șefi de la ANAF și Vamă

Sper că este doar o greșeală și nu un demers deliberat de a pune presiune pe liderul pieței, printr-o operațiune de preluare forțată ilegală a businessului (raider). Am mai trecut prin așa ceva pe vremea lui Yanukovici (fostul președinte pro-rus al Ucrainei până în 2014 – n.r.)″, a spus magnatul.

În iulie 2023, instituția de stat din Rusia însărcinată cu monitorizarea și combaterea tranzacțiilor financiare ilegale a anunțat că l-a pus pe Cherniak pe ″lista neagră″ cu ″teroriști″ și ″extremiști″ și l-a dat în urmărire generală. Asta după ce, în urma unei investigații, s-a concluzionat că magnatul ucrainean ar fi dat 5,5 milioane dolari armatei Ucrainei, prin intermediul unui ONG umanitar controlat de el, și i-ar fi cumpărat echipamente militare de circa 1 milion de dolari, totul din fonduri generate de operațiunile Global Spirits din Rusia.

OFICIAL Peste 3.000 de obiective turistice din România nu au autorizație de securitate la incendiu CITEȘTE ȘI OFICIAL Peste 3.000 de obiective turistice din România nu au autorizație de securitate la incendiu

În august, un tribunal moscovit a emis un mandat de arestare pe numele lui Yevhen Cherniak.

După anunțul din vară al rușilor, Global Spirits a transmis un comunicat presei din Ucraina în care a afirmat că s-a retras de pe piața Rusiei imediat după invazia din februarie 2022, solicitând din proprie inițiativă anularea licențelor sale de operare în statul agresor. 

Elvețienii vor vota la un referendum pentru interzicerea importurilor de foie gras și blănuri. Tehnica hrănirii păsărilor cu forța pentru îngrășarea ficatului este interzisă în Elveția CITEȘTE ȘI Elvețienii vor vota la un referendum pentru interzicerea importurilor de foie gras și blănuri. Tehnica hrănirii păsărilor cu forța pentru îngrășarea ficatului este interzisă în Elveția

Mass media ucraineană a scris însă că, de fapt, cele mai importante operațiuni ale grupului din Rusia și Belarus, respectiv două fabrici de băuturi spirtoase, ar fi fost trecute după invazie formal, în acte, pe numele unui angajat și apropiat al lui Yevhen Cherniak, Oleksandr Bespalov, ele continuând să producă și să vândă în Rusia. Bespalov a și fost arestat în iulie 2023 de către ruși, în cadrul aceleiași operațiuni în urma căreia Cherniak a fost declarat ″terorist″ pentru că ar fi finanțat armata ucraineană.

În mod miraculos, Cherniak a trecut neobservat o lungă perioadă de timp. El rămâne singurul om de afaceri care operează fiind aflat la mijloc între 2 tabere beligerante: a noastră și a rușilor. Pe de o parte, pare să sprijine Forțele Armate ale Ucrainei, iar pe de altă parte, plătește taxe la bugetul Federației Ruse. Pentru noi, întreaga situație (măsurile Rusiei împotriva lui Cherniak – n.r.) pare absurdă și chiar întrucâtva comică, dat fiind că Chernyak finanțează și Ucraina, și Rusia în acest război. Banii nu au miros″, comenta vara trecută publicația ucraineană Antikor, într-un articol în care măsurile luate de Rusia împotriva lui Chernyak și a companiilor sale erau caracterizate ca fiind ″o înscenare bine jucată″.

viewscnt
Afla mai multe despre
război rusia ucraina
sancțiuni război rusia ucraina
magnat alcool ucraina
corupție ucraina