Lavrov critică dur, în Cuba, „dominația” și „hegemonia” Statelor Unite

Lavrov critică dur, în Cuba, „dominația” și „hegemonia” Statelor Unite
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 feb 2024

Șeful diplomației ruse Serghei Lavrov a criticat dur la Havana „dominația” și „hegemonia” Statelor Unite și a țărilor occidentale asupra ordinii mondiale, în prima zi a unui turneu în America Latină ce urmează să continue în Venezuela și Brazilia, relatează France Presse.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

„Realitățile unei lumi multipolare (…) provoacă o reacție agresivă din partea Statelor Unite și a altor țări ale minorității mondiale, care doresc prin toate mijloacele să-și păstreze dominația, hegemonia și dictatul”, a declarat șeful diplomației ruse în timpul unei întâlniri cu omologul său cubanez Bruno Rodriguez, scrie Agerpres.

Signal lansează suportul pentru numele de utilizator CITEȘTE ȘI Signal lansează suportul pentru numele de utilizator

„Mijloacele folosite de reprezentanții Statelor Unite și ai altor țări occidentale în acest scop nu includ diplomația, ci șantajul, ultimatumurile, amenințările, folosirea forței militare brute și sancțiunile”, a denunțat el, potrivit discursului său publicat în limba rusă pe site-ul Ministerului rus al Afacerilor Externe.

Cuba „știe la prima mână ce este presiunea ilegală, un embargou total, pe care numai Statele Unite îl apără ca o linie de conduită legitimă”, a adăugat el.

Fostul președinte republican Donald Trump (2017-2021) a întărit, în timpul mandatului său, embargoul american în vigoare împotriva Cubei din anii 1960.

La rândul său, Moscova face obiectul sancțiunilor occidentale consolidate de la ofensiva împotriva Ucrainei în februarie 2022.

Serghei Lavrov urmează să se întâlnească de asemenea cu președintele cubanez Miguel Diaz-Canel. El este așteptat apoi în Venezuela și Brazilia, unde urmează să participe la o reuniune a miniștrilor de externe din G20.

Aceasta este a doua vizită a lui Lavrov în insula comunistă în mai puțin de un an, notează AFP.

Cuba și Rusia au devenit foarte apropiate de când președintele Diaz-Canel a vizitat Moscova la sfârșitul anului 2022, unde s-a întâlnit cu Vladimir Putin.

Ca parte a apropierii lor, cele două țări au semnat mai multe acorduri de cooperare economică, în timp ce înalți responsabili cubanezi și ruși și-au înmulțit vizitele în cele două țări.

Această apropiere de Moscova vine în timp ce Cuba se confruntă cu cea mai gravă criză economică din ultimii treizeci de ani.

Ford Motor a redus prețurile SUV-ul său electric Mustang Mach-E cu până la 8.100 de dolari CITEȘTE ȘI Ford Motor a redus prețurile SUV-ul său electric Mustang Mach-E cu până la 8.100 de dolari

În timpul vizitei sale din aprilie, Lavrov a mulțumit Cubei pentru „înțelegerea” sa cu privire la războiul din Ucraina. Havana, care a cerut o soluție negociată a conflictului, nu a condamnat niciodată ofensiva rusă.

După informații în presă despre recrutarea de cubanezi pentru a participa la război în Ucraina, guvernul a anunțat în septembrie arestarea a 17 persoane pentru presupusă legătură cu o rețea de traficanți care operează din Rusia.

De atunci nu au fost comunicate informații oficiale cu privire la continuarea anchetei.

viewscnt
Afla mai multe despre
cuba
lavrov