Letonia vrea să îl împiedice pe guvernatorul băncii centrale, Ilmars Rimsevics, anchetat pentru corupție, să revină la post

Letonia vrea să îl împiedice pe guvernatorul băncii centrale, Ilmars Rimsevics, anchetat pentru corupție, să revină la post

Ilmars Rimsevics

Profit.ro
Profit.ro
scris 20 feb 2018

Letonia vrea să îl împiedice pe Ilmars Rimsevics, membru în consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), să revină la post, după ce acesta a fost implicat într-un caz de luare de mită care a provocat un șoc în statul baltic, a afirmat premierul Maris Kucinskis într-un interviu, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Rimsevics, aflat la conducerea băncii centrale letone din 2001, riscă să fie suspendat, ca măsură de securitate, în urma reținerii sale timp de 48 de ore, chiar dacă prevederi menite să asigure independența instituției ar putea să îl protejeze de înlăturarea din funcție, a spus Kucinskis.

Rimsevics a respins acuzațiile și a spus că intenționează ca marți să susțină o conferință de presă, scrie News.ro.

”Nimeni nu își poate imagina că poate continua să lucreze în timpul investigației”, a declarat premierul pentru Bloomberg.

Sony va lansa un serviciu de taximetrie gestionat cu ajutorul inteligenței artificiale CITEȘTE ȘI Sony va lansa un serviciu de taximetrie gestionat cu ajutorul inteligenței artificiale

Ministrul de Finanțe și președintele Letoniei i-au cerut la rândul lor lui Rimsevics să se retragă, cel puțin deocamdată.

Letonia, un centrul financiar major în regiunea baltică, riscă și un alt scandal în sistemul bancar. Săptămâna trecută, Departamentul Trezoreriei SUA a propus interzicerea în sistemul financiar american a băncii ABLV Bank, a treia mare instituție de credit din Letonia, pentru că aceasta ar fi ajutat entități care au legături cu programul nord-coreean de construcție a rachetelor.

Banca a negat acuzațiile, dar BCE a impus luni un moratoriu asupra plăților ABLV.

În urma anunțului Trezoreriei americane, ABLV a înrregistrat retrageri de fonduri, din depozite și plasamante în obligațiuni, de 600 de milioane de euro.

Separat, Biroul pentru Combaterea și Prevenirea Corupției din Letonia a anunțat că a început urmărirea penală împotriva unui oficial de rang înalt al băncii centrale, fără să precizeze cine este persoana respectivă. Instituția investighează ”solicitarea și acceptarea de mită” în valoare de cel puțin 100.000 de euro.

Rimsevics, în vârstă de 52 de ani, a fost eliberat luni seară, în urma reținerii sale timp de 48 de ore, după ce un prieten al său a depus o cauțiune de 100.000 de euro.

Letonul Rimsevics este cel mai longeviv șef de bancă centrală din consiliul guvernatorilor BCE, în care a intrat în 2014 odată cu adoptarea euro de către Letonia. El a lucrat la banca centrală letonă încă de când a absolvit studiile, în 1992.

Ca guvernator, Rimsevics s-a bucurat de o mare independență. În perioada în care va lipsi de la bancă, atribuțiile sale vor fi îndeplinire de viceguvernatorul Zoja Razmusa, a declarat duminică un purtător de cuvânt al instituției.

viewscnt
Afla mai multe despre
letonia
banca
bce