MAE rus l-a convocat pe ambasadorul Republicii Moldova la Moscova și a interzis mai mulți oficiali și jurnaliști moldoveni denunțând „manifestări agresive împotriva Rusiei”. Avertismentul Rusiei și reacția Chișinăului

MAE rus l-a convocat pe ambasadorul Republicii Moldova la Moscova și a interzis mai mulți oficiali și jurnaliști moldoveni denunțând „manifestări agresive împotriva Rusiei”. Avertismentul Rusiei și reacția Chișinăului

Lilian Darii

Profit.ro
Profit.ro
scris 11 ian 2024

Ministerul rus de Externe l-a convocat pe ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Lilian Darii, căruia i-a transmis un protest față de „actele ostile” ale Chișinăului și i s-a comunicat decizia autorităților de a interzice intrarea pe teritoriul Federației Ruse mai multor oficiali și jurnaliști din Republicii Moldova. Totodată, Moscova a pus în vedere Chișinăului că este „îngrijorată” și ar considera „inacceptabil” dacă Republica Moldova ar permite antrenarea militarilor ucraineni de către NATO pe teritoriul său, relatează Reuters și NewsMaker.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Decizia interzicerii intrării în Rusia a mai multor cetățeni ai Republicii Moldova a fost motivată ca fiind o „replică la acțiunile conducerii moldovenești”, fără a fi date alte detalii, scrie News.ro.

Antalya a stabilit un nou record turistic. Rușii – cei mai numeroși turiști. Românii sunt în Top 10 CITEȘTE ȘI Antalya a stabilit un nou record turistic. Rușii – cei mai numeroși turiști. Românii sunt în Top 10

Igor Zaharov, secretarul de presă al Ministerului de Externe al Republicii Moldova, a declarat că printre oficialii cărora li s-a interzis intrarea la Moscova se numără un membru al personalului prezidențial, oficiali guvernamentali și jurnaliști. NewsMaker, care prezintă lista cu aceste 12 persoane, precizează că inclusiv redactorul său șef adjunct este vizat de interdicție, alături de alți șase jurnaliști de la instituții de presă proeminente din Republica Moldova.

Un comunicat al MAE rus denunță „caracterul sistematic” al acțiunilor moldovenești despre care susține că sunt îndreptate împotriva cetățenilor ruși. Printre acestea se numără „persecuția motivată politic” a jurnaliștilor ruși și de limbă rusă. „Conducerea Moldovei continuă să aibă manifestări agresive împotriva Rusiei”, se arată în declarația MAE rus.

„Ambasadorului i-a fost înmânată o notă de protest în legătură cu acțiunile ostile ale Chișinăului. S-a subliniat că în cazul continuării acestor acțiuni, partea rusă își rezervă dreptul de a lua măsuri de răspuns suplimentare. Printre aceste acțiuni ostile se numără fapte de persecuție motivată politic împotriva mass-media rusești și a celor de limbă rusă, care contravin angajamentelor internaționale ale Chișinăului de a proteja libertatea de exprimare și drepturile jurnaliștilor. Au devenit sistematice cazurile de discriminare a cetățenilor ruși care intră în Moldova, iar refuzurile nejustificate de a permite traversarea frontierei au devenit mai frecvente. Conducerea Republicii Moldova continuă să facă declarații agresive de natură anti-rusească”, se arată în comunicatul ministerului condus de Serghei Lavrov.

Pe de altă parte, Moscova a transmis că este „îngrijorată” de informațiile apărute în presă despre „planurile Republicii Moldova de a asista la instruirea forțelor armate ucrainene pe teritoriul moldovean cu participarea instructorilor din țările NATO”.

„A fost subliniat faptul că un astfel de sprijin, care ar duce la erodarea statutului de neutralitate al Republicii Moldova și la implicarea directă a acesteia în ostilități de partea regimului de la Kiev, este inacceptabil”, menționează în final comunicatul MAE rus.

ULTIMA ORĂ Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse din SUA a aprobat 11 fonduri tranzacționate la bursă pe bitcoin. Jocul poate fi schimbat CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse din SUA a aprobat 11 fonduri tranzacționate la bursă pe bitcoin. Jocul poate fi schimbat

Este cea mai recentă evoluție într-o serie de gesturi diplomatice ostile schimbate în ultimul timp între Moscova și Chișinău într-un context tot mai accentuat de tensiuni.

De când a preluat puterea în 2020, președinta Maia Sandu a luat măsuri pentru a scutura țara de moștenirea sovietică și pentru a o orienta spre cadrul european. Ea a denunțat invazia Rusiei în Ucraina și a acuzat Moscova că a încercat să intervină în alegerile locale din noiembrie anul trecut din Republica Moldova și că a încercat să pună la cale o lovitură de stat pentru a o înlătura. Luna trecută, parlamentul moldovean a aprobat o nouă strategie de apărare care identifică Rusia și corupția ca fiind cele mai mari două amenințări la adresa securității țării. Tot luna trecută, UE a acceptat să deschidă negocieri cu Moldova și Ucraina pentru aderarea lor la UE.

REACȚIA CHIȘINĂULUI

În replică la deciziile Moscovei, Chișinăul a transmis că nu se lasă intimidat de gesturile ostile ale diplomației ruse și își va continua agenda proeuropeană.

„Decizia Federației Ruse este una regretabilă, dar este important de remarcat că astfel de măsuri devin deja obișnuite în agenda autorităților ruse”, a arătat Igor Zaharov, purtător de cuvânt al MAE de la Chișinău. „În ciuda acestui fapt, Republica Moldova își menține angajamentul ferm în contracararea ingerințelor externe și oricăror acțiuni destabilizatoare la adresa securității și suveranității noastre”, a asigurat reprezentantul Ministerului de Externe al Republicii Moldova.

Și în luna noiembrie a anului trecut Moscova a interzis accesul unui număr de cetățeni moldoveni pe teritoriul său, în special ca răspuns la blocarea unor instituții media pro-ruse pe care Chișinăul le acuzase de dezinformare și manipulare înaintea alegerilor locale.

De asemenea, autoritățile moldovenești au împiedicat mai mulți politicieni care reprezentau un partid interzis cu opinii pro-ruse să participe la alegerile locale din noiembrie anul trecut.

Taxa de reziliență climatică, adoptată de Grecia, din vara lui 2024. Cât vor plăti în plus turiștii CITEȘTE ȘI Taxa de reziliență climatică, adoptată de Grecia, din vara lui 2024. Cât vor plăti în plus turiștii

Miercuri, Chișinăul a prelungit interdicția impusă anul trecut asupra a 12 canale de televiziune, afirmând că aceste instituții media s-au angajat în „manipulare, dezinformare și promovarea unei agende străine”.

Luna trecută, autoritățile de la Moscova au interzis, de asemenea, importurile de fructe și legume moldovenești, a măsură pe care a mai luat-o și în trecut, când aceste exporturi erau esențiale pentru una dintre cele mai sărace țări din Europa. Acum, însă, o bună parte din exporturile alimentare ale Republicii Moldova se îndreaptă către piața europeană.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
moldova
ambasador