Mihail Gorbaciov, dat în judecată pentru crime de război

Mihail Gorbaciov, dat în judecată pentru crime de război

Foto: Captură Youtube

Profit.ro
Profit.ro
scris 13 ian 2022

Șase lituanieni au intentat o acțiune în justiție împotriva fostului lider sovietic Mihail Gorbaciov pentru crime de război împotriva independenței acestui stat baltic, în timpul sângerosului atac sovietic din 13 ianuarie 1991, informează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cu ocazia ceremoniilor de comemorare a 31 de ani de la acele confruntări, acești apropiați ai victimelor cer să se facă dreptate, scrie Agerpres.

VIDEO Revoltă anti-COVID în Bulgaria, ciocniri cu poliția. Record de infectări CITEȘTE ȘI VIDEO Revoltă anti-COVID în Bulgaria, ciocniri cu poliția. Record de infectări

În timpul acelui atac, 14 civili neînarmați și-au pierdut viața și pese 700 de persoane au fost rănite. Mii de militanți pro-independență s-au adunat în jurul turnului Radioteleviziunii și altor clădiri-cheie din capitala Lituaniei, pentru a împiedica preluarea controlului de către ruși.

În 2019, un tribunal lituanian a condamnat zeci de responsabili din perioada sovietică pentru crime de război, însă procurorii țării au refuzat să-l ancheteze pe Gorbaciov, astăzi în vârstă de 90 de ani și care în acea perioadă conducea Uniunea Sovietică. Acest refuz a suscitat furia reclamanților.

Aceștia din urmă afirmă că fostul lider al URSS avea control asupra armatei sovietice, dar nu a reușit să oprească această "crimă internațională" împotriva lituanienilor, în căutarea libertății după 50 de ani de ocupație sovietică.

"Este clar că acțiunile forțelor militare nu ar fi fost posibile fără o coordonare cu Gorbaciov", a declarat Robertas Povilaitis, care și-a pierdut atunci tatăl. Potrivit lui, procesul este "foarte important", însă dacă nu se ia în calcul responsabilitatea comandantului-șef "justiția nu este completă".

Majoritatea celor 67 de persoane găsite vinovate de crime de război în Lituania au fost judecate în contumacie, inclusiv fostul ministru sovietic al apărării Dmitri Iazov, decedat în 2020.

În timp ce mai mulți responsabili lituanieni din perioada sovietică au fost trimiși la închisoare, alți suspecți au scăpat în Rusia și în Belarus.

Lituania și celelalte două țări baltice, Letonia și Estonia, au obținut recunoașterea internațională a independenței lor mai târziu în 1991, după cinci decenii de ocupație sovietică, înainte de a adera la Uniunea Europeană și Organizația Tratatului Atlanticului de Nord în 2004.

viewscnt
Afla mai multe despre
mihail gorbaciov
lituania