Mii de sloveni vor primi înapoi banii pentru amenzile plătite în pandemie. Cazul curierului amendat pentru că a făcut o pauză să-și mănânce burekul

Mii de sloveni vor primi înapoi banii pentru amenzile plătite în pandemie. Cazul curierului amendat pentru că a făcut o pauză să-și mănânce burekul
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 nov 2023

A fost, probabil, cel mai scump produs fast-food consumat vreodată în Ljubljana. Acest burek special – o încrucișare balcanică între o plăcintă și un pateu – a costat un curier înfometat 400 de euro. Și asta pentru că s-a așezat pe treptele unei biserici pentru a-și mânca gustarea în timpul primei închideri a capitalei slovene din cauza Covid, scrie BBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Scena a fost surprinsă de o cameră de filmat. Iar fotografia în care poliția îl înconjoară pe un bărbatul care ducea mâncare altora – pentru că mânca și el o gustare rapidă – a devenit rapid o cauză celebră, scrie G4Media.ro.

Vicepreședintele celei mai mari bănci de stat din Rusia a decedat brusc CITEȘTE ȘI Vicepreședintele celei mai mari bănci de stat din Rusia a decedat brusc

Aceasta a fost considerată un simbol al modului dur în care autoritățile aplicau restricțiile Covid.

Acum, acel bărbat își va primi banii înapoi – iar cazierul său va fi curățat. Același lucru este valabil și pentru alți peste 60.000 de sloveni care au fost afectați de măsurile anti-Covid.

Poliția a dat amenzi în valoare de aproape 6 milioane de euro pe o perioadă de peste doi ani. Dar, începând din această săptămână, intră în vigoare legislația care prevede restituirea acestor bani.

Aceasta îndeplinește o promisiune făcută de prim-ministrul Robert Golob înainte ca formațiunea lui, Mișcarea Libertății, de centru-stânga, să câștige alegerile anul trecut.

Administrația anterioară de dreapta, condusă de fostul prim-ministru Janez Janša, impusese restricții stricte asupra libertății de circulație și de întrunire.

În mai multe momente, slovenii nu au avut voie să călătorească în afara zonelor lor locale – și a fost instituită o stare de asediu pe timp de noapte.

Hidroelectrica și restul lumii CITEȘTE ȘI Hidroelectrica și restul lumii

Curierul flămând care livra mâncare a fost unul dintre mulții care au fost amendați pentru că a încălcat mandatul privind masca de protecție a feței, care se aplica atât în exterior, cât și în interior. Iar a face orice fără un certificat Covid a devenit aproape imposibil.

Curtea Constituțională a anulat toate aceste măsuri. Dar a fost nevoie până acum ca autoritățile să revină asupra pedepselor impuse celor care au fost considerați vinovați.

Ecologistul Rok Rozman, care a primit mai multe amenzi pentru că a participat la proteste, se simte îndreptățit.

„Decretele pe care le-au folosit pentru a impune amenzile nu se bazau pe lege”, spune el.

„Guvernul știa asta – și dacă asta înseamnă că acum trebuie să dea banii înapoi, așa se întâmplă. Dacă trăiești într-o țară în care există statul de drept, acest lucru ar trebui să se aplice tuturor.”

Această perspectivă este împărtășită de actuala administrație.

Ministrul justiției, Dominika Švarc Pipan, a declarat că rambursarea amenzilor ar ajuta la reconstruirea încrederii slovenilor în statul de drept, „care a fost subminată în mod semnificativ de utilizarea represiunii excesive și neconstituționale în timpul pandemiei”.

Însă legislația privind restituirea nu a fost primită cu bucurie de toată lumea.

Un parlamentar din partidul SDS al dlui Janša a declarat că rambursarea amenzilor „scuipă în fața tuturor lucrătorilor din domeniul sănătății care au luptat neobosit pentru viețile concetățenilor noștri”.

viewscnt
Afla mai multe despre
slovenia
burek
amenda
pandemie