ULTIMA ORĂ RNF, echipa MotoGP al cărei acționar majoritar este o companie românească, a fost exclusă din campionat pentru sezonul 2024

ULTIMA ORĂ RNF, echipa MotoGP al cărei acționar majoritar este o companie românească, a fost exclusă din campionat pentru sezonul 2024
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 nov 2023

RNF, satelitul formației Aprilia în acest sezon în MotoGP, echipă al cărei acționar majoritar este compania românească CryptoDATA, a fost exclusă din campionat în sezonul 2024.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

„Comitetul de selecție al MotoGP (…) a decis să nu selecteze CryptoDATA RNF pentru sezonul 2024. Abateri repetate și încălcări ale acordului de participare care afectează imaginea publică a MotoGP au făcut necesară această decizie”, au indicat luni organizatorii într-un comunicat, a doua zi după ultima cursă din sezonul 2023, arată Agerpres.

Piața rezidențială - Oferta se prăbușește CITEȘTE ȘI Piața rezidențială - Oferta se prăbușește

Sâmbătă, echipa RNF a dezmințit zvonurile despre dificultăți financiare și o posibilă retragere, apoi luni dimineață a anunțat un parteneriat cu un nou sponsor.

Însă decizia autorităților pare definitivă. Potrivit comunicatului, „comitetul de selecție (al MotoGP) va studia candidaturile pentru a alege o nouă echipă independentă care se va alătura grilei la categoria MotoGP în 2024 și va folosi motociclete Aprilia”.

În așteptarea acestei alegeri, viitorul celor doi piloți care au evoluat la RNF în acest sezon, portughezul Miguel Oliveira, acum accidentat, și spaniolul Raul Fernandez, rămâne neclar. Participarea acestuia din urmă la testele de final de sezon de marți de la Valencia nu mai este garantată.

INTERVIU Adrian Tomșa: Ce să înțeleg, că dacă nu am dorit să-mi dezvolt un brand personal public și că dacă nu am fost prezent în studiourile de televiziune, atunci nu exist, nu sunt un bun român? CITEȘTE ȘI INTERVIU Adrian Tomșa: Ce să înțeleg, că dacă nu am dorit să-mi dezvolt un brand personal public și că dacă nu am fost prezent în studiourile de televiziune, atunci nu exist, nu sunt un bun român?

Echipa RNF, fondată de malaezianul Razlan Razali cu sprijinul grupului petrolier Petronas, a „debarcat” în categoria regină în 2019 sub numele de Sepang Racing Team.

După ce a pierdut sprijinul financiar de la Petronas în 2022, Razali a preluat echipa și a redenumit-o RNF. Compania românească CryptoDATA a devenit apoi acționar majoritar, cumpărând 60% din capital la sfârșitul anului 2022.

La sfârșitul săptămânii trecute, la Valencia, Razali și-a anunțat plecarea de la RNF pe rețelele de socializare.

Echipa, afiliată la Yamaha până în 2022, a contat mai ales pe Fabio Quartararo în primele sale două sezoane în MotoGP, în 2019 și 2020. Francezul s-a alăturat anul următor echipei oficiale Yamaha, cu care a fost încoronat campion mondial.

KPMG îngheață salariile pentru mii de angajați CITEȘTE ȘI KPMG îngheață salariile pentru mii de angajați

Legendarul pilot italian Valentino Rossi și-a încheiat cariera la formația RNF în anul 2021.

În urmă cu un an, CryptoDATA Tech, companie românească specializată în securitate cibernetică, telecomunicații criptate și inteligență artificială, a cumpărat pachetul majoritar de acțiuni al echipei RNF din MotoGP, care a rămas fără sponsor după despărțirea de WithU. 

Tranzacția indică prima firmă din România care va sponsoriza, și în calitate de acționar majoritar, o echipă din MotoGP. 

INFOGRAFICE MOL - cele mai reduse vânzări în România din istorie CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE MOL - cele mai reduse vânzări în România din istorie

Oficialii CryptoDATA Tech și RNF au semnat un contract valabil 4 ani, dar se așteaptă ca această colaborare să fie extinsă și pe următorii ani.

ULTIMA ORĂ RNF, echipa MotoGP al cărei acționar majoritar este o companie românească, a fost exclusă din campionat pentru sezonul 2024

În septembrie 2022, furnizorul de soluții de securitate IT Bitdefender, unul dintre cele mai cunoscute branduri româ­nești IT la nivel inter­na­țional și cel mai mare pro­du­cător local de software, controlat de familia de antreprenori Florin și Măriuca Talpeș, a anunțat că a încheiat un parteneriat pe mai mulți ani cu Ferrari, pentru a deveni partener global în domeniul securității cibernetice al Scuderiei italiene, în Campionatul Mondial de Formula 1 FIA.

Profit.ro a anunțat atunci că românii de la CryptoDATA se pregătesc pentru o listare pe o bursă internațională în următorii ani.

THR Marea Neagră scoate la vânzare o listă întreagă de hoteluri de pe litoral CITEȘTE ȘI THR Marea Neagră scoate la vânzare o listă întreagă de hoteluri de pe litoral

„Cu siguranță avem o astfel de direcție. Lucrăm să construim o structură corporate tocmai pentru a ne pregăti pentru o viitoare listare. Însă nu aș putea spune că ne vom lista anul asta, anul viitor sau peste doi ani. Încă e prematur să ne gândim pentru că întâi trebuie să pregătim compania. Trebuie să ajungem la maturitate cu documentele, cu auditul, certificările firmei, cifra de afaceri, dar este direcția în care ne îndreptăm.

Dacă ne grăbim, s-ar putea să nu suprascriem, doar să subscriem, și nu o să fie un super succes. Planurile sunt ca până în 2024 compania să ajungă la maturitatea necesară pentru a face un IPO și o listare la bursa din Frankfurt, Londra sau New York. Un astfel de pas e crucial în dezvoltarea unei companii și trebuie analizat foarte bine. Trebuie să ne pregătim foarte bine întregul portofoliu”, a declarat, pentru Profit.ro, Ovidiu Toma, CEO și co-fondator CryptoDATA Tech.

Mark Zuckerberg: Previziunile Meta Platforms din timpul pandemiei au fost prea optimiste CITEȘTE ȘI Mark Zuckerberg: Previziunile Meta Platforms din timpul pandemiei au fost prea optimiste

El adaugă că cea mai bună variantă este să listeze la bursă holdingul CryptoDATA Tech, care deține toate proiectele dezvoltate până în prezent, precum aplicația de comunicații criptate Wispr, care a atras recent un fond de investiții german în acționariat și a dezvoltat primul concept de supercar complet electric cu modul Blockchain.

ULTIMA ORĂ RNF, echipa MotoGP al cărei acționar majoritar este o companie românească, a fost exclusă din campionat pentru sezonul 2024

„Inteligent e să mergem să ne listam la bursă cu firma care deține toate proiectele, tehnologiile, partentele, decât să le listăm individual”, mai spune acesta.

Înființată în anul 2013, CryptoDATA Tech reprezintă o companie cu capital 100% românesc ce activează în domeniul tehnologiei, având sediul central în București. Recent, cum a anunțat în premieră Profit.ro, CryptoDATA a vândut 30% din Wispr Communications, firma sub care a dezvoltat aplicația de comunicații criptate Wispr, către fondul de investiții german PatentPool Group, cu 16 milioane de euro.

EXCLUSIV Iulian Dascălu, cel mai mare proprietar român de centre comerciale moderne, a cumpărat divizia de prefabricate a partenerului său George Ivănescu și planifică investiții în extinderea fabricii din Iași. A doua investiție a grupului Iulius în segm CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Iulian Dascălu, cel mai mare proprietar român de centre comerciale moderne, a cumpărat divizia de prefabricate a partenerului său George Ivănescu și planifică investiții în extinderea fabricii din Iași. A doua investiție a grupului Iulius în segm

În 2021, CryptoDATA a preluat 50% din compania UniVRse Education, fondată în anul 2017 și care s-a extins în sistem de franciză în cinci orașe din România. Din anul 2018,  UniVRse Education activează în piața digitală.

În 2020, compania a lansat în stratosferă primul ansamblu de echipamente pentru a testa comunicarea globală encriptată Voice Over Blockchain Protocol. Un satelit experimental purtat de un balon meteo a fost lansat, joi, din localitatea Stâlpu, judetul Buzău, la o altitudine de aproximativ 33 kilometri.

AROBS Transilvania Software, primul unicorn în lei din IT-ul românesc, achiziționează Nordlogic CITEȘTE ȘI AROBS Transilvania Software, primul unicorn în lei din IT-ul românesc, achiziționează Nordlogic

Lansare face parte dintr-un proiect al companiei care vizează formarea în spațiu a unei rețele de sateliți, ce va permite implementarea unei soluții de comunicare criptată și securizata cu ajutorul tehnologiei blockchain. Denumită Globar, viitoarea rețea are ca scop comunicarea și transferul de date între echipamentele utilizatorilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
cryptodata tech
ovidiu toma
wispr