Miliardarul Andrej Babis, liderul opoziției din Cehia, își vinde activele media investitorului Karel Prazak

Miliardarul Andrej Babis, liderul opoziției din Cehia, își vinde activele media investitorului Karel Prazak
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 sep 2023

Afacerea media controlată de miliardarul ceh și liderul opoziției Andrej Babis este vândută investitorului Karel Prazak, au anunțat cele două părți, înainte de o nouă legislație care interzice politicienilor să dețină anumite active de știri și de televiziune, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Agrofert, controlată de Babis prin fonduri fiduciare, a fost de acord să-și vândă afacerile media MAFRA și LONDA și o firmă de chimie către Prazak, cu sediul în Cehia, au declarat cele două părți într-un comunicat, fără să dezvăluie detalii financiare, scrie News.ro.

CONFIRMARE FOTO Anja Graf, \ CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO Anja Graf, "regina supremă a apartamentelor" și vedetă la "Arena Leilor", deschide complexul în locul Ramada, unde a filmat Sergiu Nicolaescu și a fost cazat Păstorel Teodoreanu. Cum arată

MAFRA și LONDA sunt jucători importanți în mass-media cehă, cu active printre care ziarele naționale Mlada fronta Dnes și Lidove Noviny, precum și unul dintre cele mai mari posturi de radio, afaceri online semnificative și de tipografie.

Oponenții l-au criticat frecvent pe Babis, premier din 2017-2021 și încă lider al partidului său ANO, pentru că și-a folosit bunurile media în avantajul său politic, lucru pe care l-a negat.

În 2017, Babis a pus Agrofert, un imperiu extins al firmelor mass-media, chimicale, agricole și de prelucrare a alimentelor, în fonduri fiduciare, pentru a se conforma regulilor de conflict de interese la acea vreme. Aceste reguli au fost înăsprite în continuare în temeiul legislației aprobate de actuala majoritate de centru-dreapta aflată la guvernare și urmează să intre în vigoare în ianuarie anul viitor.

Noua lege interzice membrilor Parlamentului și Guvernului să dețină anumite tipuri de mass-media chiar și prin intermediul fondurilor fiduciare sau a unor persoane afiliate.

ANO, cea mai mare facțiune din camera inferioară a Parlamentului, s-a opus legislației.

Vânzarea anunțată vineri a inclus și producătorul de produse chimice Synthesia, a spus Agrofert.

”Vânzarea acestor active ne va permite să ne concentrăm mai mult pe segmentele noastre cheie de afaceri în viitor, să le dezvoltăm mai rapid”, a spus președintele Agrofert, Zbynek Prusa, într-un comunicat.

Noi schimbări fiscale pregătite de Guvern: Impozitarea dobânzilor la titluri de stat, acciza pe băuturi cu conținut ridicat de zahăr, scutirea IT-iștilor de Pilonul II, impozitul pe câștiguri la bursă scade, urcă la 70% confiscarea unor venituri CITEȘTE ȘI Noi schimbări fiscale pregătite de Guvern: Impozitarea dobânzilor la titluri de stat, acciza pe băuturi cu conținut ridicat de zahăr, scutirea IT-iștilor de Pilonul II, impozitul pe câștiguri la bursă scade, urcă la 70% confiscarea unor venituri

Prazak deține produse chimice, imobiliare și alte active în valoare de 33 de miliarde de coroane (1,49 miliarde de dolari), prin intermediul vehiculului său de investiții KAPRAIN, potrivit site-ului său.

KAPRAIN a spus în declarație că Synthesia va aduce sinergii portofoliului său existent de produse chimice. Prazak a declarat vineri, pentru cotidianul Hospodarske Noviny, că viitorul afacerii mass-media este deschis, inclusiv o posibilă vânzare ulterioară.

viewscnt
Afla mai multe despre
andrej babis
karel prazak
cehia