Ministrul austriac de Externe apără Rusia și decizia Raiffeisen Bank de a face afaceri cu Moscova

Ministrul austriac de Externe apără Rusia și decizia Raiffeisen Bank de a face afaceri cu Moscova
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 mar 2023

Rusia va rămâne întotdeauna importantă pentru Europa, a declarat într-un interviu pentru Reuters ministrul de externe al Austriei, Alexander Schallenberg, afirmând că a gândi altfel este o iluzie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Dostoievski și Ceaikovski rămân o parte a culturii europene, fie că ne place sau nu. Va continua să fie cel mai mare vecin al nostru. Va rămâne a doua mare putere nucleară din lume", a spus ministrul austriac de externe.

Dacia lansează LCV-ul electric Spring Cargo. Modelul a depășit deja 100.000 de comenzi CITEȘTE ȘI Dacia lansează LCV-ul electric Spring Cargo. Modelul a depășit deja 100.000 de comenzi

"A crede că nu va mai exista Rusia și că ne putem decupla în toate domeniile este o iluzie", a declarat Alexander Schallenberg pentru Reuters, adăugând că, deși Austria slăbește legăturile cu Moscova, acest lucru "nu se poate întâmpla peste noapte", scrie News.ro.

Alexander Schallenberg a apărat, de asemenea, a doua cea mai mare bancă a țării, Raiffeisen Bank International, spunând că este nerezonabil să fie arătată cu degetul pentru că face afaceri în Rusia din moment ce foarte multe alte companii occidentale fac același lucru.

Austria, care s-a profilat ca o punte între Est și Vest, transformându-și capitala Viena într-un magnet pentru banii rușilor, face parte din alianța occidentală mai largă care a sancționat Rusia după invazia acesteia în Ucraina. Austria importă însă în continuare gaze rusești, deși încearcă să le reducă în următorii ani. Cu toate acestea, unii oficiali austrieci încă au speranța unei încheieri rapide a războiului și a unei reveniri la relații mai normale cu Rusia, au declarat pentru Reuters persoane familiarizate cu această chestiune.

Schallenberg a făcut aceste comentarii despre Raiffeisen după ce autoritatea americană pentru sancțiuni a lansat la începutul acestui an o anchetă asupra băncii austriece în legătură cu afacerile sale din Rusia, sporind atenția asupra creditorului austriac.

Raiffeisen este profund implantată în Rusia și este una dintre singurele două bănci străine de pe lista celor 13 instituții sistemice a Băncii Centrale ruse, ceea ce subliniază importanța sa pentru economia Rusiei, care se confruntă cu sancțiuni occidentale radicale.

Un sistem rusesc de acordare a unor scutiri de plată a împrumuturilor pentru soldații care luptă în Ucraina, la care Raiffeisen a participat, a declanșat, de asemenea, critici aspre din partea investitorilor.

Schallenberg a declarat că este de competența Austriei să aplice sancțiunile și a arătat cu degetul spre alte bănci occidentale care fac afaceri în Rusia. "Companiile austriece trebuie să respecte regulile austriece, dintre care o parte sunt sancțiunile Uniunii Europene. Haideți să fim realiști. 91% dintre companiile occidentale sunt încă în Rusia și fac ceea ce este rațional: așteptare, izolare, îngrădire, împrejmuire", a declarat ministrul austriac de externe.

"Există destule bănci americane, dintre care una cu numele Bank of America, prezente în Rusia", a punctat Schallenberg. "Lista este un fel de 'who's who' în lumea bancară occidentală", a adăugat șeful diplomației austriece.

În replică, un purtător de cuvânt al Bank of America a declarat: "Activitățile noastre sunt axate pe respectarea tuturor sancțiunilor", notează Reuters.

În plus, Schallenberg pare reticent la ideea introducerii de noi sancțiuni europene împotriva Rusiei. El a declarat că este în favoarea aplicării sancțiunilor europene existente în locul introducerii de noi măsuri. "Este o armă foarte contondentă", a spus el. "Am avut pachete masive de sancțiuni. Dați-le timp să funcționeze", a îndemnat el.

viewscnt
Afla mai multe despre
raiffeisen bank
rusia
austria