Misiune imposibilă. Culisele discuțiilor eșuate dintre Macron și Putin pentru a preveni războiul din Ucraina

Misiune imposibilă. Culisele discuțiilor eșuate dintre Macron și Putin pentru a preveni războiul din Ucraina
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 iul 2022

Un documentar despre culisele discuțiilor purtate de președintele Emmanuel Macron cu Vladimir Putin pentru a încerca să prevină izbucnirea războiului din Ucraina expune eșecul diplomației liderului francez și a abordării hipercentralizate a politicii sale externe, scrie Politico.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Președintele francez Emmanuel Macron vorbește la telefon cu Vladimir Putin într-un ultim efort de a reporni negocierile cu doar patru zile înainte de invazia trupelor ruse în Ucraina. Este 20 februarie și Macron, împreună cu echipa sa de consilieri, au impresia că l-au convins pe Putin să se întâlnească cu președintele american Joe Biden la Geneva, arată Digi 24.

FOTO Mașinile autonome au blocat o stradă din San Francisco CITEȘTE ȘI FOTO Mașinile autonome au blocat o stradă din San Francisco

În loc să-și confirme participarea, liderul de la Kremlin începe să tragă de timp și să schimbe subiectul.

„Este o propunere care merită să fie luată în considerare”, spune Putin, cu o voce monotonă, care îi propune apoi lui Macron ca discuțiile între consilierii celor doi lideri să continue. „Dar, înțelege că sunt de acord în principiu.”

„Foarte bine, deci confirmi că ești de acord în principiu și sugerez ca echipele noastre să încerce să lucreze pentru a formula o declarație comună după acest apel?” răspunde Macron.

„Să fiu perfect sincer cu tine, voiam să merg [să joc] hockey pentru că acum sunt la sală. Dar înainte să încep antrenamentul promit să îmi sun consilierii”, a spus Putin, care a conchis în franceză: „Vă mulțumesc, domnule Președinte”.

Summitul Putin - Biden, anunțat de Macron, care nu a mai avut loc niciodată

Macron închide telefonul râzând. După încheierea apelului, consilierul diplomatic al lui Macron, Emmanuel Bonne, este filmat în timp ce dansează de fericire, iar un altul spune: „Sincer, asta este foarte bine”. Declarația publicată de Palatul Elysée după această convorbire anunță faptul că Putin și Biden au fost de acord să participe la un summit despre Ucraina.

VIDEO Incendiile se dezlănțuie din nou în Grecia. Pompierii români \ CITEȘTE ȘI VIDEO Incendiile se dezlănțuie din nou în Grecia. Pompierii români "eroi" intervin

Dar acel summit nu a mai avut loc niciodată. La o zi după convorbirea cu Macron, Putin a recunoscut oficial independența celor două provincii separatiste din estul Ucrainei, iar pe 24 februarie a declanșat invazia în toată regula.

Scene precum cea de mai sus apar des în documentarul „Un președinte, Europa și războiul”, difuzat săptămâna trecută, care dezvăluie tactica eșuată a lui Macron de a folosi diplomația pentru a preveni izbucnirea războiului.

Este un subiect care a fost cap de afiș timp de mai multe săptămâni în care Macron a purtat mai multe ore de discuții telefonice cu Putin în urma cărora a obținut, în cel mai bun caz, doar promisiuni false.

Pentru fostul ambasador și consilier al Institutului Montaigne, Michel Duclos, clipul conversației dintre cei doi lideri arată cum Kremlinul se distra pe seama președintelui francez.

Președintele Belarusului a amenințat să \ CITEȘTE ȘI Președintele Belarusului a amenințat să "țintească capitale" din Occident

„Cunoscând Rusia, [documentarul] îmi arată cum Putin s-a distrat păcălind un important lider occidental”, a spus Duclos, care a adăugat că în anumite scene poți vedea cum liderul de la Kremlin tratează întreaga situație cu neseriozitate.

Macron: „Nu dăm doi bani pe propunerile separatiștilor”

Filmul te captivează cu scenele în care Macron îi răspunde dur lui Putin, căruia îi spune: „Nu dăm doi bani pe propunerile separatiștilor” și apoi îl admonestează pentru nepriceperea experților juridici care îl consiliează pe președintele rus.

Dar, mai important, documentarul pune în lumină deficiențele eforturilor diplomatice ale lui Macron în încercarea sa de a preveni declanșarea războiului.

Filmul confirmă faptul că Macron conduce politica externă a Franței cu ajutorul unei echipe mici de consilieri, fără să apeleze prea mult la mininstrul de externe Jean-Yves Le Drian, care apare doar o dată în filmări și nu spune niciodată nimic.

În schimb, Bonne, consilierul diplomatic al lui Macron, este cel cu care președintele francez discută pe seama convorbirii cu Putin și a declarației oficiale a Palatului Elysée. Consilierii lui Macron nu îl contrazic niciodată pe liderul de la Paris.

viewscnt
Afla mai multe despre
emmanuel macron
vladimir putin