Moscova acuză British Council de spionaj pentru Ucraina

Moscova acuză British Council de spionaj pentru Ucraina
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 feb 2024

Serviciile de securitate ruse (FSB) au acuzat British Council, agenția britanică pentru educație și cultură, de colectarea de informații militare de la refugiații ucraineni, transmite AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Într-un comunicat, FSB a asigurat că în Marea Britanie, British Council, "prin intermediul organizațiilor aflate sub controlul său", colectează informații referitoare la regiunea ucraineană Herson, parțial ocupată de forțele ruse, arată Agerpres.

Cehii negociază cu Germania pentru tancuri CITEȘTE ȘI Cehii negociază cu Germania pentru tancuri

"Au fost stabilite cazuri în care această organizație străină folosește refugiați ucraineni care trăiesc în Regatul Unit pentru a obține informații militare și politice prin conexiunile lor în regiunea Herson", acuză FSB.

Potrivit acestei surse, un locuitor al orașului Novaia Maiacika, ocupat de armata rusă, a apelat la autoritățile de ocupație pentru a denunța această presupusă crimă.

VIDEO Bulgaria va trăi un moment istoric - cel mai lung tunel rutier din țară CITEȘTE ȘI VIDEO Bulgaria va trăi un moment istoric - cel mai lung tunel rutier din țară

FSB afirmă că efectuează "verificări" în regiune și avertizează asupra unor posibile urmăriri penale pentru "colaborare confidențială cu un guvern", infracțiune pedepsită cu opt ani de închisoare.

Contactat de AFP la Londra, British Council nu a răspuns imediat.

Protest de amploare în Praga, cu peste 500 de tractoare și camioane CITEȘTE ȘI Protest de amploare în Praga, cu peste 500 de tractoare și camioane

Această instituție, fondată în 1934, este agenția internațională britanică dedicată domeniilor educației și relațiilor culturale. Finanțată prin asistență publică, aceasta susține că funcționează independent de guvernul britanic.

În 2018, autoritățile ruse au ordonat interzicerea British Council în Rusia, după ce Londra a acuzat serviciile ruse că au încercat să îl otrăvească pe fostul agent secret Serghei Skripal și pe fiica acestuia, Iulia, în Marea Britanie.

viewscnt
Afla mai multe despre
moscova
ucraina