Moscova expulzează 60 de diplomați americani din Rusia și închide consulatul SUA de la Sankt Petersburg

Moscova expulzează 60 de diplomați americani din Rusia și închide consulatul SUA de la Sankt Petersburg
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 mar 2018

Rusia expulzează 60 de diplomați americani și închide Consulatul Statelor Unite de la Sankt Petersburg - măsuri identice celor luate de Washington împotriva Moscovei în cazul Skripal, a anunțat joi șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Măsurile adoptate de Moscova ”includ expulzarea aceluiași număr de diplomați și retragerea acreditării Consulatului General al Statelor unite la Sankt Petersburg”, în nord-vestul Rusiei, a declarat Lavrov într-o conferință de presă.

Londra a acuzat Rusia că este ”vinovată” de otrăvirea unui fost spion rus, Serghei Skripal, și a fiicei sale Iulia pe 4 martie, la Salisbury, în sud-vestul Angliei, ceea ce Moscova neagă. Cazul a provocat o criză diplomatică Est-Vest fără precedent de la Războiul Rece, scrie News.ro.

ULTIMA ORĂ Narcis Neaga a fost reinstalat, după 3 ani, la șefia CNAIR, instituție de unde a fost demis pentru nereguli depistate în construcția autostrăzii Sibiu-Orăștie. Cercetat de DNA pentru abuz în serviciu CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Narcis Neaga a fost reinstalat, după 3 ani, la șefia CNAIR, instituție de unde a fost demis pentru nereguli depistate în construcția autostrăzii Sibiu-Orăștie. Cercetat de DNA pentru abuz în serviciu

Un fost colonel în cadrul serviciilor de informații ale armatei ruse - GRU -, Serghei Skripal a fost acuzat de Moscova de ”înaltă trădare” fiindcă a vândut informații serviciilor britanice și a fost condamnat în 2006 la 13 ani de închisoare. În 2010, el a beneficiat de un schimb de spioni organizat înre Moscova și Washington.

La 14 martie, Londra a anunțat expulzarea a 23 de diplomați ruși de pe teritoriul său și o blocare a relațiilor bilaterale la cel mai înalt nivel.

Moscova a reacționat expulzând la rândul ei 23 de diplomați britanici și închizând filiala din Moscova a British Council, instrumentul promovării culturii britanice.

Urmând exemplul Marii Britanii, au anunțat expulzări peste 25 de țări - între care România - , cărora Rusia a promis să le riposteze.

În total, peste 140 de diplomați ruși din Europa, America de Nord, Ucraina sau Australia vor fi nevoiți să părăsească postul. Lor urmează să li se alăture șapte membri ai misiunii ruse la sediul NATO de la Bruxelles, cărora Alianța Nord-Atlantică le-a retras marți acreditarea.

În schimb, Turcia, care are a doua cea mai mare armată NATO va număr, nu va lua măsuri contra Rusiei, ”pe baza unei acuzații”, a declarat miercuri, potrivit presei turce, președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

viewscnt
Afla mai multe despre
moscova
diplomati americani